Hvordan tænker dyr? – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Hvordan tænker dyr?

Foto: Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

Hvordan tænker dyr?

Foredrag med Vin & Videnskab

JILL BYRNIT Primatolog, evolutionspsykolog, forfatter
MATHIAS OSVATH (Sverige) Kognitiv zoolog, forskningsleder

Mathias Osvaths foredrag vil være på engelsk.

De seneste årtiers forskning i dyrs kognition – deres erkendelser, tænkning og anvendelse af viden – har afsløret, at mange dyr har langt mere veludviklede kognitive evner, end vi tidligere har drømt om. Gang på gang er mentale egenskaber, som man ellers kun tilskrev mennesket, blevet påvist hos andre dyr. Ikke overraskende har menneskeaberne vist sig at være uhyre intelligente. Men også fugle, i særdeleshed kragefugle, har overrasket forskerne med deres yderst komplekse kognitive formåen.

Hvor langt man er nået i studiet af dyrs evner til at opfatte og tænke? Hvordan tackler man udfordringen med at finde ud af, hvad der rent faktisk foregår i hovedet på dyrene, man studerer? Og hvad kan studiet af dyrs kognition fortælle om den menneskelige kognition? Disse spørgsmål vil to prominente kognitionsforskere besvare i aften. Danmarks førende primatolog og evolutionspsykolog Jill Byrnit vil fokusere på primaterne, og den kognitive zoolog Mathias Osvath fra Sverige, leder af Lund University Corvid Cognition Station og Lund University Primate Research Station Furuvik, vil stille skarpt på fuglene.

I pausen serveres et glas vin.

Bag om foredragsholderne


JILL BYRNIT Autoriseret psykolog (Cand.psych.aut.), ph.d. i evolutionspsykologi og ekspert inden for primatologi, dvs. læren om aber, heriblandt mennesket. Har arbejdet som forsker på en række universiteter i ind- og udland bl.a. University of California, Los Angeles (UCLA) og Syddansk Universitet, hvor hun var ansvarlig for personligheds- og socialpsykologiområdet og i en periode vice-studieleder. Jill Byrnits forskningsområder har omhandlet social viden hos andre dyr end mennesket med særligt fokus på menneskeaberne, chimpanser, gorillaer og orangutanger. Forfatter til en række internationale publikationer og forfatter eller medforfatter til grundbøger i psykologi, der bruges på landets universiteter.


MATHIAS OSVATH Docent i kognitiv zoologi ved Lunds Universitet. Han har grundlagt to forskningscentre for studiet af dyrs kognition, et for menneskeaber, Lund University Primate Research Station Furuvik, og et for ravne, Lund University Corvid Cognition Station. Hans forskning har især fokuseret på disse dyregruppers evner til at planlægge. For tiden leder han også et omfattende forskningsprojekt om at rekonstruere de uddøde dinosaurers kognition.