Nobelkavalkade – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Nobelkavalkade

Nobelkavalkade

Foredrag med Vin & Videnskab

LISA FRANKEL Ph.d., adjunkt, humanbiolog, kræftforsker
JENS PAASKE Lektor, teoretisk fysiker
BO WEGGE LAURSEN Kemiprofessor, centerleder
HELGE STJERNHOLM KRAGH Professor emeritus, videnskabshistoriker

For sjette år i træk afholder Statens Naturhistoriske Museum sin Nobelkavalkade. Vi vil få præsenteret de naturvidenskabelige nobelpriser uddelt i december 2016 af ledende eksperter inden for de respektive forskningsfelter; medicin, fysik og kemi. Og så tager vi et kig tilbage i tiden på nogle af de danske nobelprismodtagere.

Nobelprisen i medicin
LISA FRANKEL
Humanbiolog, adjunkt i molekylærbiologisk kræftforskning, Biotech Research and Innovation Centre, Københavns Universitet

Nobelprisen i fysik
JENS PAASKE
Lektor i teoretisk fysik, Niels Bohr Institutet

Nobelprisen i kemi
BO WEGGE LAURSEN
Professor i kemi, leder af Nano-Science Center, Københavns Universitet

Danske nobelprismodtagere: Et videnskabshistorisk tilbageblik
HELGE STJERNHOLM KRAGH
Professor emeritus, dr.phil. og dr.scient., videnskabshistoriker, Niels Bohr Institutet

I pausen serveres et glas vin.

Bag om foredragsholderne


LISA FRANKEL Assistant Professor i molekylærbiologisk kræftforskning ved Biotech Research and Innovation Centre, Københavns Universitet. Uddannet humanbiolog fra Københavns Universitet og har siden arbejdet på Kræftens Bekæmpelse og på Biotech Research and Innovation Centre, Sundhedsvidenskabelig Fakultet, Københavns Universitet. Har gennem 11 år arbejdet med at klarlægge de molekylære mekanismer, der ligger til grund for udviklingen af kræft, og i de sidste 8 år med et særligt fokus på autofagi.

JENS PAASKE Lektor i teoretisk fysik ved Niels Bohr Institutet (NBI), Københavns Universitet. Uddannet som fysiker ved Københavns Universitet og har siden arbejdet ved Universität Karlsruhe i Tyskland, før han vendte tilbage til NBI. Fastansat på NBI siden 2009, hvor han hovedsaglig arbejder med teoretisk faststoffysik med speciale i kvanteelektronik, mesoskopiske elektronsystemer, superledning og magnetisme.

BO WEGGE LAURSEN Professor i kemi og leder af Nano-Science Center på Københavns Universitet. Forsker primært i molekylers evne til at lede strøm og udsende lys (fluorescere). Hans forskning sigter bl.a. mod udvikling af nanoelektroniske komponenter baseret på organiske molekyler og på udvikling af fluorescerende organiske farvestoffer som nano-skala kontrastmidler og indikatorer i celler og væv. Uddannet i kemi fra Københavns Universitet og Forskningscenter Risø. Har desuden arbejdet med molekylære maskiner på UCLA, USA ved Professor Fraser Stoddart, som er en af dette års modtagere af Nobelprisen i Kemi.

HELGE STJERNHOLM KRAGH Tidligere professor i videnskabshistoriker ved Aarhus Universitet, nu ansat ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Har desuden haft stillinger ved Cornell University (USA), Universitetet i Oslo og Roskilde Universitetscenter. Arbejds- og forskningsområder har især været de fysiske videnskabers nyere historie, herunder astronomiens, kosmologiens og kemiens historie. Har desuden arbejdet med dansk og international teknologihistorie, videnskabsfilosofi og forholdet mellem religion og naturvidenskab.