Amorphophallus titanum

Ligblomsten i Palmehuset i Botanisk Have

I 2003 fik Botanisk Have i København foræret en helt særlig plante, ligblomsten Amorphophallus titanum, af Bonns Botaniske Have. Den er kendt for at have verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10–12 cm. om dagen, og for sin kraftige ådsellugt. Efter ni års venten blomstrede – og lugtede – planten for første gang i Danmark den 21. juni 2012. Da der kan gå op til 15 år mellem blomstringerne i naturen, var det en lille sensation, da planten igen sprang ud i fuldt flor kun to år senere og siden har blomstret hvert andet år.

Ligblomsten i Botanisk Have

Det skal du vide om ligblomsten


Amorphophallus titanum blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er kendt for sin kolossale blomsterstand, sin kraftige ådsellugt, og at der kan gå op til 15 år mellem blomstringerne. Dens karakteristiske lugt af råddent kød har ført til, at den i udlandet omtales som Corpse flower (”ligblomst”).

Planten vokser normalt i lysninger i regnskoven på det vestlige Sumatra. I samme område lever Sumatra tigre, Sumatra næsehorn, elefanter, orangutanger og næsehornsfugle. Frøene spredes naturligt af næsehornsfugle. De plukker bærrene og sluger dem hele. Frøet passerer så igennem mave og tarme og lander til sidst i en klat ”gødning” et sted i skovbunden. Frøene spirer og udvikler en stor knold under jorden og et enkelt grønt blad med en lang stilk.

Stilken kan blive op til 6 meter høj og bladet op til 5 meter i diameter. Bladstilken vil stå i 1-2 år. Herefter følger en hvileperiode, og planteknolden vil på ny skyde et blad eller en blomsterstand.

Amorphophallus titanums ”blomst” består af en kolbe omsluttet af et hylsterblad. Det er en u-grenet blomsterstand. Nederst på kolben bag det store hylsterblad sidder de hunlige blomster (nederst) og de hanlige blomster (øverst). Blomsterne er bittesmå og reduceret til kun støvfang og frøanlæg hos hunnerne og støvdragere hos hannerne.

Når blomsterstanden åbner sig, begynder den at lugte af ådsel. Temperaturen i blomsten stiger til omkring menneskets kropstemperatur, og kemiske sulfur-forbindelser damper op og spredes i regnskoven. Den søde kvalmende lugt af råddent kød tiltrækker ådselsbiller og fluer. De lander på den varme kolbe og bevæger sig ned mod det kødfarvede hylsterblad i retningen af lugten og varmen.

I det første døgn er de hunlige blomster modtagelige for pollen, så hvis ådselsbillerne har pollen på sig fra en anden Amorphophallus titanum, kan de bestøve de hunlige blomster, hvorefter der udvikles kirsebærstore, orangerøde bær. Hunblomsterne visner hurtigt ned i løbet af natten, men de hanlige blomster begynder nu at slippe masser af klistret pollen fri.

Om morgene kravler biller og fluer ud af blomsten, nu helt dækket af pollen. Hvis de igen bliver lokket af duften af ”råddent kød”, bestøver de måske en anden Amorphophallus titanum i regnskoven på Sumatra.

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.


Timelapse: Et kamera fulgte væksten af Armorphophallus titanum fra 1. juli til 16. juli 2014 i Botanisk Haves Palmehus i København. Se blomsterstanden i vækst, flor og forfald i denne timelapse-film, hvor 16 døgn er kogt ned til 1,5 min.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Palmehuset i Botanisk Have
Gothersgade 128
1123 København K

Entré til Palmehuset

Voksen: 70 kr. 
Barn (3-17 år): 40 kr. 
Barn (0-2 år): Gratis 
Studerende: 40 kr. (Husk studiekort)
Årskort: Gratis

Billetter kan købes ved Palmehuset i Botanisk Have.