12. oktober 2022

Fotos der ændrer verden

vinderne

Nu er vinderne af Wildlife Photographer of the Year fundet. Nogle af de 100 fotos viser naturens skønhed, men en del af årets billeder viser, hvordan mennesket forandrer naturen - og ødelægger den. Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum den 25. november.

Vinderne af konkurrencen blev afsløret ved et stort gallashow på Natural History Museum i London tirsdag aften. Det er 58. gang at konkurrencen, som bliver kaldt ’Naturfotografernes Oscar’, bliver afholdt.

© Karine Aigner - Wildlife Photographer of the Year

Vinder af Wildlife Photographer of the Year
I år løb eventyrer og fotojournalist Karine Aigner fra USA med prisen som Wildlife Photographer of the Year med billedetDet summer af liv. Karine leder fototure over hele kloden og underviser børn i naturfotografering som et værktøj til at fremme miljøbevidsthed og naturbevarelse. Hendes arbejde er blevet vist af National Geographic, WWF og BBC Wildlife.

Karine nåede at tage dette billede i en fart, for bierne var kun samlede i omkring 20 sekunder, før de fløj væk. Da hun fangede øjeblikket, var det hendes mål “at gøre en lille verden stor ved at bringe en lillebitte bis liv frem i rampelyset.”

© Katanyou Wuttichaitanakorn - Wildlife Photographer of the Year

Vinder af Young Wildlife Photographer of the Year
Et af konkurrencens andre højdepunkter var kåringen af de bedste unge naturfotografer. Her blev det den 16-årige Katanyou Wuttichaitanakorn fra Thailand, der blev kåret som Young Wildlife Photographer of the Year med billedetBilledskønne barder.

16-årige Katanyou brænder for at iagttage og dokumentere naturens verden, og han elsker at finde dyreliv og vente, nogle gange i dagevis, indtil der sker noget fantastisk. Katanyou tog vinderbilledet på en hvalsafaritur, da en brydeshval dukkede op for at fange føde lige ved siden af ​​båden. Katanyou kæmpede mod vind, bølger og den gyngende båd for at få den komposition, han ønskede: et nærbillede af hvalens storslåede barder, som hvalen brugte til at si ansjoser fra vandet.

Forståelse for naturen
En af gæsterne ved gallashowet var Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, der udstiller de 99 vinderbilleder fra konkurrencen.

- Det var en stor oplevelse på både godt og ondt at se årets vinderfotos, for de afspejler den enorme diversitet og skønhed i naturen, vi kan opleve over hele verden. Men et stigende antal fotografer nøjes ikke med at forevige de smukke oplevelser, men fokuserer i stedet på, at vi alt for ofte behandler dyrene med grusomhed, og hvordan menneskeskabte klimaforandringerne er med til at udrydde mange dyrearter. Derfor er både konkurrencen og den efterfølgende udstilling så vigtig for vores naturforståelse, fortæller Peter C. Kjærgaard.

Udstillingen: Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum fredag den 25. november 2022 på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København. Følg med her (LINK), eller abonnér på vores nyhedsbrev her, for at få nyheder om museet og udstillingerne. Wildlife Photographer of the Year kan ses frem til 27. august 2023.

For yderligere information: Kontakt Bent Bøkman, presseansvarlig, Statens Naturhistoriske Museum, bent.boekman@snm.ku.dk, tlf.: 5383 3041

Fakta om Wildlife Photographer of the Year

Konkurrencen: Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London.

Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed af sin art for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene. I år skulle juryen gennemgå næsten 40.000 billeder indsendt af naturfotografer fra 93 forskellige lande.

Pressefots fra Wildlife Photographer of the Year

Besøg udstillingens website på wpy.dk

Besøg udstillingens britiske website

Emner