15. september 2022

Derfor lukker Zoologisk Museum

Lukning

Der er mere end to år til, at Statens Naturhistoriske Museums nye museumsbygning i Botanisk Have åbner for publikum. Alligevel lukker Zoologisk Museum 23. oktober 2022. Men det er der en god grund til.

glyptodon-cleaning
Bethany Palumbo, museets ledende konservator, i fuld gang med at rengøre den store glyptodon på Zoologisk Museum.

Rigtig mange danskere elsker Zoologisk Museum og har besøgt det som børn, og har senere taget deres egne børn og børnebørn med. Men den 23. oktober, sidste søndag i efterårsferien, er det slut med det ikoniske museum, der lukker efter 52 år. Det har fået mange til at spørge, hvorfor det lukker, når der stadig er over to år til, at den nye museumsbygning i Botanisk Have åbner for publikum.

 - Vi bliver desværre nødt til at lukke Zoologisk Museum allerede nu, for at give vores konservatorer adgang til de udstillede dyr og fossiler. En del af disse skal indgå i de nye udstillinger, hvor vi vil installere over 3.000 genstande fra vores samlinger. De kommer i alle former og størrelser, inklusive dinosauren Misty – vores 17 meter lange Diplodocus, skelettet af den enorme grønlandshval, skjolddyret Glyptodon, og mange andre genstande, som i dag enten kan ses i udstillingerne, ellers skal klargøres fra museets mere end 14 millioner genstande store samling, fortæller Nikolaj Scharff, vicemuseumschef for samlinger.

 De mange udstillede genstande på Zoologisk Museum skal ikke kun pakkes og flyttes, men involverer også en række andre stadier i forberedelsesprocessen. Denne del af arbejdet bliver ledet af museets nye chefkonservator, Bethany Palumbo.

Alle genstande i udstillingen skal registreres, før de bliver gjort klar til at komme i magasinerne, eller til at blive en del af udstillingerne på det nye museum i Botanisk Have. Her er konservator Mikkel Høgh Post i gang med at fotografere og registrere den store Glyptodon.

- Alle museumsgenstande, der flytter til den nye museumsbygning, skal undersøges og registreres, for at give et overblik over bevaringstilstanden af de enkelte genstande, så vi kan vurdere om der er behov for konservering. Registreringen skal også hjælpe os med at holde styr på hvor de enkelte genstande befinder sig under flytningen, fortæller Bethany Palumbo.

Nogle større genstande, som dinosauren Misty, kræver et helt nyt metalstativ, som vil blive lavet af dygtige, eksterne fagfolk. Knoglerne skal tages ned enkeltvis for at give mulighed for at måle dem nøjagtigt, så man kan få fremstillet det nye monterings-stativ.

Alle genstande fra udstillingerne vil derefter blive behandlet af museets konservatorer, og de genstande, som bliver en del af det nye museum, bliver gjort klar. Det vil som minimum omfatte grundlæggende rengøring, men mange vil gennemgå yderligere konserveringsbehandling, såsom at genoprette farven på de udstoppede dyr, eller reparere revner på skrøbeligt knoglemateriale. Dette arbejde er kompliceret og kræver en del planlægning og arbejde fra konservatorerne, så man sikrer, at alle genstande får den rette behandling. Her er Erasmusstuderende Eleri Paatsi igang med at tjekke en krokodille fra udstillingen.

En anden udfordring er, at museet mangler plads til opbevaring af potentielt hundredvis af kasser med udstillingsgenstande. Den nye museumsbygning er ikke tilgængelig før om et par år, og der er ikke plads i de eksisterende bygninger til de mange genstande der vil være i transit. Når genstandene er blevet konserveret, vil de derfor blive flyttet til langtidsopbevaring, indtil de kan flyttes til det nye museum.

- Alt dette arbejde tager tid. Masser af tid. Så vi er kede af, at vi må lukke Zoologisk Museum allerede nu, men det er nødvendigt for at få tid og plads til forberedelserne af de mange nye udstillinger, som vi glæder os til at åbne for publikum, slutter Nikolaj Scharff.

Museets team af konservatorer er klar til at tage fat på arbejdet med at registrere og reparere alle genstande, når Zoologisk Museum lukker det 23. oktober i år. Fra venstre mod højre er det Zina Fihl, Bethany Palumbo, Abdi Hedayat, Nicole Feldman, Mikkel Høegh Post og  Anastasia van Gaver

Emner