20. juni 2022

Danmarks bedste naturfoto er fundet

Fotokonkurrence

Nu er vinderne af dette års udgave af Den Danske Naturfonds fotokonkurrence fundet. Vinderbilledederne kan opleves på Zoologisk Museum fra den 5. juli til den 28. august.

Vinderbilledet Den Danske Naturfonds fotokonkurrence
Vinderbilledet i Den Danske Naturfonds fotokonkurrence. Foto: Emil Poulsen

Der blev sendt 990 fotos ind til konkurrencens fire kategorier, og titlen som ’Danmarks bedste naturfoto’ blev vundet af det smukke foto af en stor kronhjort buk, der i silende regn brøler sine lunger ud over sletten i Dyrehaven.

- Naturfonden vil med fotokonkurrencen sætte fokus på, hvor stor mangfoldigheden i den vilde danske natur faktisk er. Og de mange smukke og dramatiske billeder, som fotograferne har sendt ind til konkurrencen, er et vidnesbyrd om, at Danmark er fyldt med fantastiske skabninger. Så vi er kommet smukt i mål med at vise den skat, vi alle skal være med til at passe på, siger Bengt Holst, formand for Den Danske Naturfond.

De fire kategorier i konkurrencen er Arter, Landskaber, Den Kreative og Unge Fotografer. De fire vinderbilleder er udpeget af Bengt Holst og zoolog og prisvindende dyrefotograf Mogens Trolle.

- Vi er vant til at se flotte billeder af den fantastiske natur ude i den store verden. Men vi har også en smuk natur med masser af spændende arter herhjemme, som det er vigtigt at formidle og passe på. Og det er lige præcis, hvad Den Danske Naturfond sætter fokus på med denne fotokonkurrence om det vilde Danmark, fortæller zoolog Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum.

Vinderbillederne fra konkurrencen kan opleves på Zoologisk Museum fra den 5. juli til den 28. august. Konkurrencen er en del af samarbejdet mellem Naturfonden og Statens Naturhistoriske Museum.

- Den danske natur er under pres, og flere end 2.000 arter af dyr, planter og svampe er i fare for at forsvinde. Vi er derfor rigtigt glade for samarbejdet med Naturfonden, som bl.a. har resulteret i, at museets gæster sidste år donerede i alt ca. 25.000 kr. Det betød, at Naturfonden kunne købe 2077 m2 jord, og dermed bidrog de besøgende til at sikre urørt skov og genopretning af vandløb i Hesbjerg Skov på Fyn. Området, der bl.a. er levested for grønspætten og det sorte egern, får nu lov at være vild dansk natur for altid. Så mange tak til vores besøgende for støtten, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Ud over pop up-udstillingen på Zoologisk Museum, kan museets gæster også støtte fondens arbejde ved at købe dekorative naturbeviser i museumsbutikkerne eller ved at donere 1 m2 vild dansk natur for 12 kr. i forbindelse med billetkøb til museets udstillinger i Palmehuset i Botanisk Have, Zoologisk Museum på Østerbro og udstillingsbygningen på Øster Voldgade 5-7.

De fire vinderbilleder

Kategorivinder af Arter og overordnet vinder af årets konkurrence:

Emil Poulsen med billedet Singing in the rain, der er taget i Dyrehaven, Jægersborg.

Konkurrencens to dommere, Naturfondens formand Bengt Holst, og prisvindende dyrefotograf Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum, er enige om, at vinderbilledet har helt unikke egenskaber.

- Der er taget mange billeder af kronhjorte herhjemme, men det her portræt er noget helt særligt. En brølende hjort i silende regn, typisk dansk vejr. Man kan næsten forestille sig, at det kraftfulde dyr brøler af vejret, eller ”synger i regnen”, som fotografen malerisk beskriver det. De fleste fotografer ville nok pakke deres udstyr sammen eller holde sig hjemme i sådant et vejr, men den dedikerede fotograf har helt bevidst opsøgt det ”dårlige” vejr for at opnå et særligt stemningsfuldt billede. Han ligger ned i det drivende våde græs for ikke at skræmme dyret bort på en tid af året, hvor kronhjortene er meget sky, og det lave perspektiv, hvor man kigger op på hjorten, fremhæver dens størrelse og styrke. Det indfølte ansigtsudtryk og posituren er i sig selv godt fanget. Dette kombineret med stofligheden i den våde pels og det fløjlsdækkede gevir, de langstrakte regnstråler og den lækre ”bokeh”, skovens abstrakte mønster i baggrunden skabt ved at bruge en kraftig telelinse, får tingene til at gå op i en højere enhed. Alt i alt et ikonisk og mindeværdigt billede, som fortjener en særlig hæder, siger Bengt Holst.   

- Der var masser af fotografiske perler blandt de næste 1000 indsendte billeder, som afspejler bredden og kvaliteten inden for dansk naturfotografering. Jeg er især imponeret over vinderbillederne og finalisterne, der viser dedikerede og dygtige fotografer med en evne til at fange de magiske øjeblikke i naturen, som de fleste ikke lægger mærke til, siger Mogens Trolle.    

KategorivinderLandskaber:

Tommy Hjortkær Hansen med billedet Blæs mig i gang. Lokalitet: Spidsbjerg Strand syd for Thorsminde
Tommy Hjortkær Hansen med billedet Blæs mig i gang. Lokalitet: Spidsbjerg Strand syd for Thorsminde

KategorivinderDen Kreative:

Steffen Faisst med billedet Spor i himlen. Lokalitet Sydsiden af Tissø, Sjælland
Steffen Faisst med billedet Spor i himlen. Lokalitet Sydsiden af Tissø, Sjællandn

KategorivinderUnge Fotografer

Mikkel Thorngreen, 17 år (lokalitet ukendt)
Mikkel Thorngreen, 17 år (lokalitet ukendt)

Læs mere om konkurrencen og udstillingen på snm.ku.dk/danmarks-bedste-naturfoto. Her kan du også læse mere om vindernes egne beskrivelser af deres fotos og se de øvrige finalister i konkurrencen.

Se mere om samarbejdet mellem Naturfonden og Statens Naturhistoriske Museum her.