22. april 2022

City Nature Challenge 2022

Hjælp forskerne

Fra den 29. april til og med 2. maj deltager København endnu en gang i City Nature Challenge. I løbet af de fire dage kan alle kan være med til at lede efter vilde dyr, planter og svampe i vores hovedstad, så vi fælles kan blive klogere på hvilke vilde arter, vi bor side om side med.

I 2021 var 442 frivillige med at kortlægge og identificere vilde organismer i København. Det blev til i alt 746 forskellige arter og mere end 2.000 observationer. Vi håber, at vi sætter nye rekorder i år.

København deltager som den eneste by i Norden i City Nature Challenge, men på verdensplan forventes mere end 450 byer at være med. City Nature Challenge er et internationalt samarbejde om at kortlægge biodiversitet i byer på tværs af hele verden. I 2021 var 419 byer med og over 50.000 frivillige hjalp med at finde og identificere i alt 45.300 forskellige arter.

Foto: Jonas Colling Larsen, Statens Naturhistoriske Museum

Alle kan være med i City Nature Challenge, og alle arter tæller med – så længe de er vilde. Det eneste man skal gøre er at oprette sig som bruger på enten iNaturalist eller Arter, tage sin smartphone eller kamera med ud i København og tage billeder af alle de dyr, planter eller svampe, som du kan finde – uanset om du ved hvilken art det er eller ej. Dine fund tæller automatisk med i City Nature Challenge 2022 København, så længe du befinder dig inden for projektområdet (link til projekter i Arter og iNaturalist).

- De spændende naturoplevelser findes overalt, så snart man tager sig tid til at kigge lidt nærmere efter. De vilde arter som findes i bymiljøer har tilpasset sig livet i byen, og selvom man måske ikke lægger mærke til dem, så trives både mange arter af dyr, planter og svampe side om side med biler, butikker og boliger, fortæller Jonas Colling Larsen, biolog og projektleder ved Statens Naturhistoriske Museum, der står for den danske deltagelse i City Nature Challenge.

City Nature Challenge er skabt af Natural History Museum of Los Angeles County og California Acedemy of Sciences og startede som en venskabelig konkurrence mellem Los Angeles og San Fransisco i 2016 om, hvilken by der kunne finde flest vilde arter. Siden har det bredt sig til hele verden, og gennem årene er tusindevis af arter blevet registreret.

- City Nature Challenge er en både sjov og vigtig begivenhed. Ud over at man kan få en fede naturoplevelser i byen, ved at kigge efter de vilde arter, så bidrager man også med vigtig data, når man registrerer sin observation. Al data er nemlig frit tilgængeligt til forskning, så vi kan blive klogere på biodiversiteten omkring os, fortæller Jonas Colling Larsen.

Foto: Jonas Colling Larsen, Statens Naturhistoriske Museum

 Praktisk info: City Nature Challenge 2021: Copenhagen

  • Hvornår? Den 29. april til den 02. maj 2022. Begge dage inklusive
  • Hvilke organismer? ALLE! Dyr, planter og svampe så længe, de er vilde
  • Har du spørgsmål? Kontakt biolog Jonas Colling Larsen: 93 56 59 22 eller jlarsen@snm.ku.dk
  • Læs mere på: www.citynaturechallenge.org og se promotionsfilm her