26. november 2021

Imponerende besøgstal og god økonomi på Statens Naturhistoriske Museum

Besøgstal

På trods af restriktioner og flere tvungne nedlukninger har Statens Naturhistoriske Museum formået at fastholde publikums opbakning. Det betyder, at museet kommer ud af 2021 med et rigtig godt resultat.

Statens Naturhistoriske Museums udstillingsbygning, det tidligere Geologisk Museum.

Statens Naturhistoriske Museum består af Botanisk Have med Palmehuset, Zoologisk Museum på Østerbro, samt det gamle Geologisk Museum på Øster Voldgade, som huser museets særudstillinger og den populære mineralsal, der går helt tilbage til 1893. Her kan publikum i øjeblikket opleve den prisvindende udstilling Dinosaurernes Konge med T. rex'en Tristan Otto og fotoudstillingen Wildlife Photographer of the Year.

Årets forventede resultat på Statens Naturhistoriske Museum er imponerende set i lyset af et 2021 med strenge Corona-restriktioner og fire måneders tvungen nedlukning. Succesen kommer i kølvandet på flere års fremgang på museet. I 2019 - det seneste år uden restriktioner - slog man for 3. år i træk publikumsrekord med i alt 325.883 besøgende. I 2020 nåede man på trods af pandemien op på et samlet besøgstal på 272.871, og i år har 252.308 gæster til dato valgt at besøge museet efter den seneste Covid-nedlukning.

Museet har således formået at skabe et positivt resultat i alle tre år. I 2019 var det på 4,4 millioner kroner. I 2020 endte overskuddet, på trods af nedlukninger, på 1,1 millioner, mens der i 2021 forventes et overskud på ca. 2 millioner.

- Et overskud der er vigtigt for at sikre, at museet også fremover med åbningen af den nye museumsbygning har en bæredygtig økonomi. Vi er derfor rigtig stolte af de gode resultater, ikke mindst fordi vi ikke har modtaget nogle former for kompensation under de lange nedlukninger, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Foto: Frederik Wolff Nisbeth Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum

Det er svært at sige, hvor mange flere besøgende, museet ville have haft, hvis ikke man var blevet nødt til at holde lukket fire måneder i år. Men tallene for 2021 viser, at museet formår at tiltrække et bredt publikum til udstillinger om naturens verden.

- Vi mærker et stort behov for seriøs viden om de udfordringer, vi står overfor med klimaforandringer, bæredygtighed og tab af biodiversitet. Emner, der fylder meget hos både danske og internationale besøgende, og vi har udviklet et museum, der inviterer til både dialog og fordybelse, siger Peter C. Kjærgaard.

Den positive udvikling i besøgstal forventer man kun bliver endnu bedre, når museet om nogle år udvides med en ny museumsbygning, som i øjeblikket er er under opførelse i Botanisk Have. Det forventes at den åbner for publikum i slutningen af 2024.

Fakta

Statens Naturhistoriske Museum består i dag af Botanisk Have, der har ligget på sin nuværende placering siden 1874, det smukke Geologiske Museum fra 1893, og Zoologisk Museum, der åbnede på Østerbro i 1970.

Botanisk Have, Statens Naturhistoriske Museum.