5. november 2021

Banebrydende portal giver fri adgang til forskernes viden

Åben viden

Fossiler, dybhavsfisk, fugleskind og hundredtusindvis af sommerfugle. De er blandt de 14 millioner genstande, som findes i samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum. En ny og internationalt banebrydende samlingsportal vil nu give alle adgang til store dele af samlingerne.

Illustration: Cogapp. Samlingsportalen giver mulighed for at søge i ca. 360.000 forskellige genstande fra Statens Naturhistoriske Museums samlinger.

Når lyset tænder i samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum, kan man se gevirer, isbjørnekranier, krybdyr i sprit, meteoritter og millioner af andre genstande, samlet ind af rejsende, eventyrere og forskere gennem mere end 400 år. Samlingerne er blandt de ældste og mest markante i verden. Hidtil har det kun været de færreste forundt, at få adgang til den store mængde data – og dermed også viden, som samlingerne rummer.

- I dag er det kun en lille flig af samlingerne, som kan ses i udstillingerne, men med den nye samlingsportal, får vi rigtig mange af vores genstande frem i lyset ved at gøre dem digitalt tilgængelige. Når man går på opdagelse i vores magasiner og på portalen, indser man for alvor, at naturen er både stor, smuk og skrøbelig. Her kan den åbne portal med dens mange data blandt andet være med til at kaste lys over klimaforandringer og tab af biodiversitet. Det gør den til en exceptionel og uundværlig ressource i arbejdet med den grønne omstilling, der er afgørende for en bæredygtig fremtid, fortæller Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Illustration: Cogapp. Alle fotos er digitaliseret i høj opløsning, så brugerne kan zoome ind og gå på opdagelse i de enkelte dyr, planter og fossiler.

Samlingsportalen er åben for alle interesserede, og et internationalt nybrud for naturhistoriske samlinger. Alle de store samlinger på naturhistoriske museer har i dag tilknyttede databaser. Men hvor man her skal have faglig viden og indsigt for at kunne trække data ud, så adskiller samlingsportalen på Statens Naturhistoriske Museum bl.a. fra disse ved sin brede adgang til søgeord. Her kan man søge på for eksempel ’guldsmed’ eller ’ræv’ uden at kende deres videnskabelige navn og straks få billeder fra samlingen, data om dyrets udbredelse og om det er truet. Det gør søgningen lettere for alle, og det muliggør, at museets genstande bliver sat ind i en større kontekst. Man kan også benytte et kort, som viser hvor på kloden en genstand stammer fra og straks zoome ind og få et visuelt overblik over, hvad museet har indsamlet på Mols eller i Mozambique. Alt sammen for at lette publikums adgang til den enorme viden, der gemmer sig i magasinerne.

 - Museer og deres samlinger er til for alle, og i den bedste af alle verdener er en digital samlingsside en åben dør for nysgerrige blikke, hvor alle er velkomne. Vores ambition er at demokratisere samlingerne ved at skabe en ny digital platform for naturhistorien, som sætter brugeren i centrum, og giver mulighed for at udforske samlingerne på egne præmisser, siger Anders Drud Jordan, chef for design og digital på Statens Naturhistoriske Museum, og som har stået bag arbejdet med den nye platform.

Museets portal er en del af en række initiativer, som skal understøtte bevægelsen for fri adgang til data.

Besøg samlingsportalen på https://collections.snm.ku.dk/