22. september 2021

Grønlandske plantesamlinger bliver digitale

Digitalisering

170.000 botaniske prøver fra Grønland er blevet digitaliseret og gøres nu offentligt tilgængelige online. Dermed gøres verdens største samling af planter fra Grønland tilgængelig for forskere verden over.

Greenland Vascular Plant Herbarium på Statens Naturhistorisk Museum repræsenterer den største samling af planter fra Grønland og omfatter nogle af de ældste kendte botaniske prøver, der er indsamlet i Arktis, der går tilbage til 1730’erne. En generøs donation fra Aage V. Jensen Charity Foundation har gjort det muligt at opnå digitale billeder i høj opløsning og få transskriberet herbarium -etiketdata til denne utroligt unikke samling.

Denne enorme samling af digitale eksemplarer og billeder uploades til Global Biodiversity Information Facility (se https://www.gbif.org/dataset/0d1f9cee-7cb7-4d3a-a8c4-d2ca6edcd23b ).

Det sikrer, at den unikke og vigtige kilde til biodiversitetsinformation om arktiske og subarktiske planter i Grønland vil være tilgængelig online for forskere, amatørbotanikere, naturforvaltere og rådgivere samt offentligheden - overalt i verden.

Disse digitale samlinger vil lette global forandringsforskning og naturforvaltning i Grønlands hurtigt skiftende arktiske miljø og fremmer også de rige og unikke naturhistoriske samlinger, der opretholdes i Danmark, og deres rolle i studiet af globale forandringer.