14. oktober 2020

Dansker vinder pris i verdensberømt fotoudstilling

Vinder konkurrence

For første gang i 11 år, vinder en dansker en af priserne i konkurrencen Wildlife Photographer of the Year.

Ved et stort anlagt online tv-show i går aftes, blev vinderne af årets Wildlife Photographer of the Year fundet. En af vinderne er dyrefotograf og zoolog Mogens Trolle, ansat ved Statens Naturhistoriske Museum. Han vandt kategorien 'Animal Portraits/Dyreportrætter' med sit stemningsfulde portræt af en næseabe.

 "Hver eneste foto i konkurrencen gemmer på en historie om en fotograf, der elsker naturen og drømmer om at fastholde bare et kort øjeblik af dens evige omskiftelighed. Det er derfor en stor ære at være blandt de, der får et foto med på udstillingen, og jeg glæder mig til, at publikum kan opleve de mange spændende, smukke og dramatiske billeder her på museet", fortæller Mogens Trolle.

Foto: Mogens Trolle, vinder af kategorien Dyreportrætter 

Mogens Trolles vinderbillede kan opleves, når museet bliver dansk vært for den internationale udstilling, som åbner den 4. december i København.

 "Jeg er utrolig stolt af, at det er en af vores dygtige medarbejdere, som vinder en af de meget prestigefyldte priser netop i år, hvor Statens Naturhistoriske Museum viser udstillingen for første gang. Wildlife Photographer of the Year er gennem årene blevet set af millioner af mennesker over hele verden og afspejler vores udfordringer med klima og dyreliv. Jeg håber, at de mange smukke fotos vil være en inspirationskilde for alle, der gerne vil være bedre til at beskytte og bevare naturens mangfoldighed", siger professor og museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

 Udstillingen er produceret af Natural History Museum i London, og konkurrencen er blevet kaldt 'naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen', som samler de dygtigste amatører og professionelle fra hele verden. Udstillingen består af 99 billeder, som en international jury har udvalgt mellem næsten 50.000 indsendte fotos. Blandt dem er vinderne af de forskellige kategorier nu fundet. Se alle vinderbilleder her.

Hovedvinderen af Wildlife Photographer of the Year blev Sergey Gorshkov fra Rusland. Det var Hendes Kongelige Højhed Catherine, Hertuginde af Cambridge, der uddelte den prestigefyldte pris tirsdag den 13. oktober 2020 på Natural History Museum i London.

 En af konkurrencens tilbagevendende højdepunkter er kåringen af de bedste unge naturfotografer. Her var det Liina Heikkinen fra Finland, som løb med prisen som Young Wildlife Photographer of the Year.

 For første gang nogensinde foregik prisoverrækkelserne udelukkende virtuelt, og den kunne blandt andet følges live fra ceremonien på Statens Naturhistoriske Museums Facebook-side.

Hele prisshowet kan ses eller genses på www.wpy.dk.

Fakta om Wildlife Photographer of the Year

Udstillingen: Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København, fredag den 4. december 2020 og løber til 9. maj 2021.

Konkurrencen: Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London. Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed af sin art for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene. I dag består konkurrencen af 13 priser, og juryen gennemgår næsten 50.000 fotos indsendt af naturfotografer fra mere end 86 forskellige lande.

 Den internationale jury:

  • Rosamund Kidman Cox (UK), formand for juryen
  • Michael AW (Singapore), undervandsfotograf og forfatter
  • Shekar Dattatri (Indien), filmskaber og naturforsker
  • Tim Littlewood (UK), videnskabsdirektør, Natural History Museum, London
  • Susan McElhinney (USA) Senior Photo Editor, National Wildlife Federation
  • Jaime Rojo (Spanien / Mexico), fotograf og naturforsker

People's Choice Award: Ud over de 99 udstillede billeder valgt af juryen udpeger Natural History Museum i London yderligere 25 billeder til en global offentlig afstemning. Her kan alle være med til at stemme på deres favorit til People's Choice Award fra tirsdag den 1. december 2020, og vinderen afsløres tirsdag den 9. februar 2021. Mere information følger.

Bogen: Wildlife Photographer of the Year Portfolio 30 indeholder alle fotos fra dette års konkurrence og kan købes i museumsshoppen fra den 4. december 2020. Den er redigeret af Rosamund Kidman Cox og udgivet af Natural History Museum i London.

Læs mere om udstillingen på www.wpy.dk

Besøg udstillingens britiske website