4. juni 2020

Dinosaurernes konge kommer til København

Ny udstilling

Fredag den 19. juni 2020 åbner udstillingen ’Dinosaurernes konge’. Her kan du opleve Tristan Otto, som er 12 meter lang og 4 meter høj og et af verdens mest imponerende Tyrannosaurus rex-skeletter. Sammen med fem andre unikke dinosaurer er han centrum i en fortælling om Jordens fortid, nutid og fremtid.

Tristan Otto huserede i det, der i dag er Montana i USA. Dengang dominerede dinosaurerne dyrelivet. Nogle af dem vejede op til 75 tons, men for 66 millioner år siden uddøde kæmperne og vejen blev banet for nye arter – deriblandt vores forfædre.

- T. rex’en er uden tvivl den mest velkendte – og den mest frygtindgydende – af alle dinosaurer, så vi glæder os rigtig meget til at gøre ham til en central del af vores nye udstilling, der fortæller om forholdet mellem rovdyr og bytte, herunder hvordan de forskellige dinosaurer udviklede sig – enten for at blive bedre jægere eller for at undgå at blive spist, fortæller Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum og professor i evolutionshistorie.

Tristan Otto er et af kun to originale T. rex-skeletter i Europa. Fossilet er helt specielt; det matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 92% originalt materiale – inklusive næsten alle tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil og lidt af en superstjerne i dinosaurernes verden.

Fossilet blev fundet i 2010 i Montana, USA, og udgravet af palæontolog Craig Pfister. Det er ejet af to danske samlere, som har opkaldt Tristan Otto efter deres sønner. Siden 2015 har han været udlånt til Museum für Naturkunde i Berlin, hvor han har tiltrukket store publikumsskarer. Da berlinerne holdt afskedsweekend for Tristan Otto den 25. januar i år, lagde 25.000 gæster vejen forbi museet for at sige farvel. Efter afskeden i Berlin blev fossilet kørt til København, hvor det nu kan ses på Statens Naturhistoriske Museum.

- Dinosaurer og naturhistoriske museer er uløseligt forbundet, og for mange står et imponerende dinosaurskelet i en klassisk museumshal som det ikoniske billede på et naturhistorisk museum.  Vi kan se, at Tristan Otto har været en kæmpe succes på Museum für Naturkunde i Berlin, og mange er rejst langvejs fra for at opleve det enestående T. rex-fossil. Derfor vælger vi også at gøre ham til det naturlige centrum for den nye udstilling, fortæller Peter C. Kjærgaard.

’Dinosaurernes konge’ kan opleves af besøgende i alle aldre, og familier med børn kan bl.a. høre spændende fortællinger fra dinosaurernes verden. Udstillingen er en enestående chance for at komme helt tæt på en T. rex.

Fortællere fra en verden, der forsvandt

Meteornedslaget for 66 millioner år siden startede den femte masseuddøen i Jordens historie. Det betød blandt andet, at de kæmpe dinosaurer uddøde efter at have domineret Jorden i mange millioner år. Det resulterede også i et markant fald i biodiversiteten og dermed i antallet af arter på kloden.

- Vi glæder os til at åbne ’Dinosaurernes konge’ for hele Danmark. Vores mål er, at danskerne skal opleve Tristan Otto og udstillingens andre fascinerende fossiler som spændende fortællere fra en verden, der forsvandt, men som banede vejen for dét, vi kender i dag. Samtidig vil vi gerne fortælle om, hvad der sker, når vi mennesker ødelægger og forurener naturen, så det går ud over biodiversiteten. Men i modsætning til dinosaurerne har vi faktisk mulighed for at stoppe op og vende den negative udvikling, så vi undgår en sjette masseuddøen, siger Peter C. Kjærgaard.

Særlige sikkerhedshensyn grundet Covid-19:

Statens Naturhistoriske Museums har taget særlige sikkerhedshensyn i forbindelse med udstillingen for at sikre alle besøgende en god og tryg oplevelse. Pr. 8. juni kan besøgende booke en billet online, så besøgskapaciteten sikres og der på intet tidspunkt vil være mere end de tilladte 200 gæster på besøg på museet ad gangen. Herudover, er flowet i udstillingen ensrettet, for at sikre gæsterne den mest optimale oplevelse, når de besøger ’Dinosaurernes Konge’. Håndsprit og mulighed for håndvask vil naturligvis også være tilgængeligt for museets gæster.

Billetter bookes her: https://webshop.snm.ku.dk/tickets/dinosaurernes-konge

Highlights i udstillingen:

  • Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter. 

  • Tristan Ottos originale kranie udstilles i øjenhøjde i sin egen glasmontre. Grib muligheden for at stå ansigt til ansigt med en af historiens mest berygtede rovdyr og kom helt tæt på de fantastiske detaljer i kraniet, som består af 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder.

  • Triceratops-kranie – med sin karakteristiske nakkekrave og udstyret med livsfarlige horn og et skarpt næb har denne tonstunge planteæder været et udfordrende bytte for Tyrannosaurus rex.

  • Allosaurus – en kødædende dinosaur med knivskarpe tænder, der ligesom rex’en løb på bagbenene og befandt sig i toppen af fødekæden. Allosauren levede på et tidligere tidspunkt og havde slanke kæber tilpasset til lemlæstende bid, der flænsede og skar kødet væk fra byttet.

  • Nanosaurus – en succesrig planteæder. Kraniet på dette eksemplar, er det mest komplette for arten i verden.

  • Deinonychus – inspirationen bag raptorerne fra Jurassic Park filmene. Navnet Deinonychus er græsk og betyder ‘frygtelige klo’.

  • Zephyrosaurus – et perfekt bytte for en Deinonychus.

  • Krokodille, plettet hyæne og træleopard – mød nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

  • Drabelig skønhed – tag på en digital rejse igennem Tristan Ottos skelet. Ud fra en 3D-scanning af  rex-fossilet har vi skabt en otte meter bred og tre meter høj kunstnerisk projektion, som giver helt nye perspektiver på skelettet.Dinodysten - web-app til ’Dinosaurernes konge’

  • I samarbejde med Copenhagen Game Lab udvikler vi et på en gang sjovt og lærerigt spil til skoleelever, der lader dem gå i palæontologernes fodspor. Man spiller spillet på sin egen mobiltelefon, og konceptet er, at man scorer point ved at besvare spørgsmål, der kræver, at man observerer og sammenligner de udstillede skelletter og kranier. Spillet udvikles med folkeskolens mellemtrin som målgruppe, men vil kunne spilles af alle gæster i dinosaurudstillingen. 
    Lanceres i forbindelse med åbningen af udstillingen