15. juni 2020

Amorphophallus titanum blomstrer

Blomsterstand

Den lugter af råddent kød og vokser 8-10 cm. om dagen, når den blomstrer. Og det gør den igen i Botanisk Have i København. Her er det efterhånden blevet en tilbagevendende sensation, at den gigantiske plante Amorphophallus titanum blomstrer hvert andet år, for der går som oftest op til 15 år mellem blomstring i naturen.

Foto: Jens Astrup
Foto: Jens Astrup

Den blomstrede i 2012, 2014, 2016, 2018 - og nu sker det igen. Planten kan ses i Botanisk Haves Palmehus. 

Amorphophallus titanum vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som corpse flower (ligblomst), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, for den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.

Læs mere om Amorphophallus titanum