31. august 2018

Statens Naturhistoriske Museum modtager 166 mio. kr. til nye udstillinger

Vores planet

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter med en donation på 166 mio. kr. udstillingerne på det nye Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, som efter planen åbner for publikum i 2022. Omdrejningspunktet for udstillingerne bliver Vores Planet med fokus på Jordens 4,5 mia. års spændende historie og menneskets eget forhold til planeten.

Illustrationen er idegrundlag til udviklingen af de færdige udstillinger.
Illustrationen er idegrundlag til udviklingen af de færdige udstillinger. Illustration: Tinker Imagineers

Der skal handling til for at dreje udviklingen på Jorden i en positiv retning. Det kræver, at den bedste viden om naturen og klimaet stilles til rådighed for alle. Derfor har naturhistoriske museer aldrig været vigtigere. Statens Naturhistoriske Museum har som nationalt hovedmuseum med sine samlinger, forskning og placering i Botanisk Have i København en helt unik position til at levendegøre og videregive vigtig viden om vores planet og klimaets betydning for alt liv på Jorden. Den position styrkes nu markant med det kommende nybyggeri i Botanisk Have og donationen, der sikrer udstillingerne på det nye museum.

- Vi har i de seneste par år oplevet store udsving i vejret. Fra en våd og kold sommer sidste år, til denne sommers ekstreme varme og tørke, og mange har for alvor fået øjnene op for, at menneskeskabte klimaforandringer er en realitet. Men hvordan forholder vi os til det? På Statens Naturhistoriske Museum vil vi gå forrest og sørge for at demokratisere videnskaben, så vigtig viden stilles til rådighed for alle. Med den store og meget generøse donation fra A.P. Møller Fonden har vi nu fået århundredets mulighed for at gøre netop det på det nye museum. Udstillingerne skal ikke alene inspirere, engagere og vække nysgerrighed, men også hjælpe besøgende til at tage aktivt stilling til store og vigtige spørgsmål om naturen og ikke mindst vores egen rolle, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

Museumsdirektør for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard, direktør for A.P. Møller Fonden Henrik Tvarnø og rektor for Københavns Universitet Henrik Wegener. Foto: Martin Bertelsen.
Fra venstre: Museumsdirektør for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard, direktør for A.P. Møller Fonden Henrik Tvarnø og rektor for Københavns Universitet Henrik Wegener. Foto: Martin Bertelsen. 

Donationen glæder også formanden for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

- Et museum er et frirum og samtidig et lærerigt sted at opholde sig. Et inspirerende museumsbesøg som barn kan ofte huskes langt ind i voksenlivet. På den måde kan mødet med helt unikke genstande og inspirerende udstillinger være med til at forme både vores nutid og fremtid. Jeg er derfor glad for, at vi i A.P. Møller Fonden er med til at virkeliggøre den stærke vision for det nye nationale museum for naturhistorie, siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Internationalt samarbejde

Når det nye Statens Naturhistoriske Museum åbner dørene for publikum i 2022, er det med helt nye, permanente udstillinger. Det bliver det hollandske firma Tinker Imagineers, der kommer til at udvikle det nye udstillingsdesign, mens Statens Naturhistoriske Museum står for det faglige indhold. Tinker Imagineers er udpeget som vinder af en international konkurrence afholdt af A. P. Møller Fonden med deltagelse af en række af verdens førende udstillingsdesignfirmaer.

Illustrationen er idegrundlag til udviklingen af de færdige udstillinger. Illustration: Tinker Imagineers

- Vi vil sætte nye standarder for, hvad et naturhistorisk museum er og kan. Vores nationale naturhistoriske samling med enestående genstande fra hele Jorden skal i spil på udfordrende og spændende måder. Vi skal løfte de nye udstillinger op på et niveau, hvor vi kan måle os blandt de bedste i verden. Det kræver, at vi har et professionelt og visionært hold til at hjælpe os med denne opgave, siger udstillings- og publikumschef på Statens Naturhistoriske Museum Juliette M. Fritsch og uddyber:

- At udvikle nye udstillinger til et helt museum er en kompleks og omfattende opgave. Vi har med Tinker Imagineers fundet den helt rigtige samarbejdspartner, der både har erfaring og kapacitet til at løfte opgaven, kan tænke kreativt og forstå at sætte publikum i centrum for besøgsoplevelsen.

I Danmark er Tinker Imagineers kendte for at have designet udstillingerne på det nye Tirpitz-museum ved Blåvand.

Vores Planet

Omdrejningspunktet for udstillingerne på det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver Vores Planet med Jordens 4,5 mia. års spændende historie og menneskets eget forhold til planeten. Mere konkret skal de nye udstillinger bygges op omkring syv temaer, som vil blive formidlet via en lang række udstillingskoncepter og oplevelser for publikum. I udstillingerne vil indgå unikke genstande fra den imponerende nationale naturhistoriske samling med ca. 14 mio. genstande.

Illustrationen er idegrundlag til udviklingen af de færdige udstillinger. Illustration: Tinker Imagineers

De syv temaer er:

Vores hjem i universet
Her vil de besøgende opleve Jorden i det helt store perspektiv, som en levende, grøn og blå planet i Solsystemet i et uendeligt univers.

Vores levende planet
Jorden er et stort sammenhængende dynamisk system, hvor liv, geologiens kræfter og klimaet tilsammen har dannet og fortsat udvikler vores planet.

Bølger af liv
Dette er en hyldest til Jordens biodiversitet og en påmindelse om livets skrøbelighed. Vores planet har været ramt af masseuddøen fem gange, efterfulgt af eksplosioner af liv. Vi står i dag midt i den sjette masseuddøen men også med muligheden for at ændre på denne udvikling.

Menneskets historie
Her sættes fokus på menneskets store historie og vores forhold til planeten i fortid, nutid og fremtid.

Oceaner
Under havets overflade åbnes der for en forunderlig verden fyldt med liv. Men det er også en verden, der er langt mere udsat, end vi tidligere har troet. Det er derfor vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at bevare den.

Arktis
Arktis fungerer som et følsomt instrument til at måle planetens sundhed. Med udgangspunkt i museets omfattende arktiske samlinger fortælles historien om den smukke og skrøbelige natur, hvor menneskets rolle er altafgørende for fremtiden.

Nordisk natur
Den nordiske natur er noget helt særligt. Her bliver historien fortalt på en ny og levende måde, der vil åbne de besøgendes øjne for den nære verden omkring os.

Illustrationen er idegrundlag til udviklingen af de færdige udstillinger. Illustration: Tinker Imagineers

Fakta

  • A.P. Møller Fonden støtter de permanente udstillinger på det nye Statens Naturhistoriske Museum med 166 mio. kr. Med donationen er hovedparten af udstillingerne sikret.
  • De permanente udstillinger på det nye Statens Naturhistoriske Museum udgør ca. 4.900 m2 netto. Dertil kommer et særudstillingsareal på ca. 650 m2 netto og Oceansalen på ca. 650 m2 netto. Det samlede udstillingsareal i nybyggeriet bliver på ca. 6.200 m2 netto.
  • Det nye museum består af et nybyggeri, samt ombygning og istandsættelse af en række eksisterende bygninger.
  • Donationen fra A.P. Møller Fonden er betinget af, at byggeriet gennemføres som planlagt.
  • Museet kommer til at ligge i Botanisk Have i København og forventes at åbne for publikum i 2022.