12. juli 2018

Børn finder ny potentielt invasiv myreart

citizen science

Skolebørn har fundet en hidtil ukendt myreart i Danmark, det fastslår en DNA-analyse af myren. Arten stammer fra Sydeuropa, er invasiv i USA og Canada og har nu etableret sig i Danmark, hvor den også kan risikere at sprede sig invasivt. 

Tetramorium immigrans kan være generende fordi den kan gå ind i huse og kan skade planter i køkkenhaven så som tomat, gulerod og kål. Vores nuværende mest almindelige bymyre, er sort havemyre (Lasius niger), men I modsætning til sort havemyre har Tetramorium immigrans en brod og kan stikke.

Elever fra 5-6. klasse på Sølvgades Skole i København fandt i foråret 2015 en helt ny myreart i Danmark, da de testede citizen science-projektet ’Myrejagten’ i Botanisk Have, København. I år vendte forskere tilbage til Botanisk Have og konstaterede at arten har spredt sig og dermed er etableret i Danmark. Myren Tetramorium immigrans, der endnu ikke har fået et dansk navn har indtil nu haft sin nordligste Europæiske grænse i det sydlige Polen.

Hos biolog Rasmus Stenbak Larsen fra Sektion for Økologi og Evolution, Københavns Universitet, som var med til at finde arten og har stået for laboratoriearbejdet, vækker det nye fund begejstring, men samtidig bekymring. 

”I USA og Canada er det en meget udbredt invasiv myreart, som går under navnet ’Pavement ant’ og det er muligt at den også vil kunne sprede sig invasivt her i Danmark. Jeg har været med til at finde flere nye myrearter for Danmark i opvarmede drivhuse, men det opsigtsvækkende ved dette fund er, at myren ser ud til at trives udenfor og har potentiale til at blive invasiv her i landet” siger han.

Befolkningen genererer ny viden om naturen

Julie Koch Sheard fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Statens Naturhistoriske Museum, er glad for det nye fund. Hun er den primære forsker bag ’Myrejagten’, som er et projekt der ved børn og voksenes hjælp indsamler ny viden om myrerene i Danmark.  

”Det er fantastisk at se børn kan være med til at generere ny viden om Danmarks biodiversitet og fundet er et stjerneeksempel på hvad citizen science kan,” siger hun.

Det nye fund viser hvor vigtig og brugbar inddragelse af befolkningen i forskning og monitering af naturen kan være, da det især er i bymiljøer nye arter kan dukke op, og alle har mulighed for at bidrage med observationer. 

Man kan læse mere om projektet på www.myrejagten.dk og følge resultaterne på www.myrejagten.snm.ku.dk.

Se videomateriale her