3. juli 2018

Aasivissuit-Nipisat optaget på UNESCOs verdensarvsliste

INUITJAGTOMRÅDE

Verdensarvskomitéen under FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation (UNESCO) har netop optaget inuitjagtområdet Aasivissuit – Nipisat i Vestgrønland på verdensarvslisten. Rigsfællesskabet har nu i alt 10 steder på verdensarvslisten.


Det enestående jagtområde Aasivissuit – Nipisat, der ligger mellem byerne Kangerlussuaq og Sisimiut i det vestlige Grønland, er netop blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Dermed kommer det enestående kulturlandskab i fint selskab med over 1070 andre kultur- og natursteder i verden, som tæller både Akropolis i Grækenland, Den Kinesiske Mur i Kina, Christiansfeld i Danmark og risterrasserne i Philippinerne.

Verdensarvsområdet, som dækker et areal på godt 4.000 kvadratkilometer – en del mere end Fyn - omfatter både landområder, søer, en fjord og en del af indlandsisen. I naturen kan man både få smukke oplevelser og se spor efter de mennesker, der gennem flere tusind år har rejst mellem havet og indlandet i takt med årstidernes skiften.

Fakta om jagtlandskabet

Kulturlandskabet Aasivissuit - Nipisat er et unikt velbevaret Inuit-kulturlandskab, som er cirka 235 kilometer langt og cirka 20 kilometer bredt. Det ligger centralt i et af de største isfri landområder i Grønland.

Ruinerne og ruten fra kyst til indland formidler en bæredygtig arealanvendelse baseret på årstidens vandringer mellem yderkystens vinterbopladser til indlandets sommerlejre, og kolonitidens ruiner på Nipisat afspejler ankomsten af europæerne i det 18. århundrede og deres samspil med Inuit-kulturen. Området benyttes i dag af jægere og fiskere fra bygden Sarfannguit og af jægere fra byerne Kangerlussuaq og Sisimiut.

Læs mereKulturministeriets hjemmeside.