29. juni 2018

Amorphophallus titanum blomstrer igen

Blomsterstand

Den gigantiske plante Amorphophallus titanum, der er kendt for sin stank af ådsel og evne til at vokse 8-10 cm. om dagen, blomstrer igen i Botanisk Have i København. Det er en lille sensation. Der kan gå op til 15 år mellem blomstring, og det er ”kun” to år siden, planten sidst stod i fuldt flor.

OPDATERING MANDAG: Amorphophallus titanum har nu lukket sig igen. Vær i øvrigt opmærksom på, at Palmehuset og Sommerfuglehuset er lukket mandag.

Det er den samme Amorphophallus titanum, som blomstrede i 2012, 2014 og 2016, og er nu igen er på spil. Planten kan ses i Botanisk Haves Palmehus, der sammen med de øvrige væksthuse netop har gennemgået en større forvandling med bl.a. bedre formidling, indretning og et helt nyt sommerfuglehus. 

Amorphophallus titanum (2016). Foto: Christina Egeris Vandborg.

Om Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som corpse flower (ligblomst), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.