8. januar 2018

Dinosaurfamilier: Ny udstilling med STORT bid

FORTIDENS FAMILIELIV

Lige siden videnskaben gjorde de første fossile fund af dinosaurer og deres æg, har vi mennesker være dybt fascineret af de store fortidsdyr. Film og bøger er fyldt med forskellige forestillinger om, hvordan dinosaurerne så ud, hvordan de levede som familie og ikke mindst hvad vi ville gøre, hvis vi en dag stod over for en. Den nye udstilling Dinosaurfamilier på Statens Naturhistoriske Museum tager afsæt i dinosaurernes kolossale tiltrækningskraft. Her kan publikum opleve sjældne rekonstruktioner af dinosaurfamilier, deres æg og reder, fantastiske billeder af den spansk-mexicanske illustrator Luis Rey – og selvfølgelig ægte dinosaur-æg.

I lære som jæger. En sulten Tyrannosaurus rex med sine to unger har fået skilt en Triceratops fra dens flok. For at undgå en farlig kamp er rovdinosaurerne nødt til at udmatte deres store bytte, før de forsøger at nedlægge det. Tyrannosaurer mistede jævnligt tænder, når de åd, men der voksede nye ud gennem hele livet. I et fossilt ådsel af Triceratops har man fundet tænder fra både voksne og unge tyrannosaurer. Det kan tyde på, at en hel familie af sultne dinosaurer åd sammen.

I lære som jæger. En sulten Tyrannosaurus rex med sine to unger har fået skilt en Triceratops fra dens flok. For at undgå en farlig kamp er rovdinosaurerne nødt til at udmatte deres store bytte, før de forsøger at nedlægge det. Tyrannosaurer mistede jævnligt tænder, når de åd, men der voksede nye ud gennem hele livet. I et fossilt ådsel af Triceratops har man fundet tænder fra både voksne og unge tyrannosaurer. Det kan tyde på, at en hel familie af sultne dinosaurer åd sammen. Illustration: Luis Rey

De første dinosaurer opstod for mellem 243 og 231 mio. år siden. Alle dinosaurgrupper på nær en, fuglene, uddøde for 66 mio. år siden som følge af ekstrem vulkansk aktivitet og et stort asteroidenedslag. Det er derfor ikke tilfældigt, at meget af vores viden om dinosaurerne stammer fra deres æg. Og fortællingen i Dinosaurfamilier begynder selvfølgelig med ægget.

- Vi kan sige rigtigt meget om dinosaurernes tidlige familieliv alene ud fra deres æg. Fossile æggeskaller, som er trampet i stykker, er tegn på, at ungerne blev i reden et stykke tid efter, at de klækkede, hvor forældrene så har bragt føde hjem til ungerne. Anderledes har det forholdt sig hos de dinosaurfamilier, hvor æggene er næste intakte, bortset fra det hul, som ungerne kom ud af. Her har de små dinosaurunger formentlig forladt reden straks efter at være klækket, og så måtte de ellers klare sig selv, siger professor Peter C. Kjærgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum.

Yngleplads for titanosaurer. En flok hunner samlet på deres yngleplads for 80 mio. år siden i det, der nu er Patagonien i Argentina. Her lagde de deres æg i fordybninger, som de skrabede i det bløde mudder, hvorefter de dækkede dem til og lod Solens varme udruge dem. Det er muligt, at de voksne titanosaurer vogtede i udkanten af yngleområdet, men ungerne klarede formentlig sig selv, straks efter at de kom ud af ægget. År efter år kom titanosaur-hunnerne tilbage til det samme sted for at lægge deres æg.

Yngleplads for titanosaurer. En flok hunner samlet på deres yngleplads for 80 mio. år siden i det, der nu er Patagonien i Argentina. Her lagde de deres æg i fordybninger, som de skrabede i det bløde mudder, hvorefter de dækkede dem til og lod Solens varme udruge dem. Det er muligt, at de voksne titanosaurer vogtede i udkanten af yngleområdet, men ungerne klarede formentlig sig selv, straks efter at de kom ud af ægget. År efter år kom titanosaur-hunnerne tilbage til det samme sted for at lægge deres æg. Illustration: Luis Rey

Kunsten genopliver dinosaurerne

Dinosaurernes æg kan fortælle os meget. Alligevel er det svært helt at forestille sig, hvordan livet på Jorden så ud for over 66 mio. år siden alene ud fra en forstenet æggeskal. Derfor har videnskaben og kunsten i århundreder arbejdet sammen om at skabe troværdige og livagtige billeder af dinosaurerne og deres familieliv. Dette samarbejde er bragt med ind i udstillingen med billeder af den verdensberømte illustrator Luis Rey.

- Vi har også brug for kunsten, når vi skal forstå dinosaurerne. Vores vigtigste spor fra dem består ofte af fossile knoglestumper, en flig æggeskal eller et fodaftryk. Her kan kunsten hjælpe os med at genoplive dinosaurerne, siger Peter C. Kjærgaard og tilføjer:

- Luis Reys store og farverige illustrationer i udstillingen bringer os helt tæt på dinosaurerne, deres familieliv og en nu tabt verden. Det er både fascinerende og en lille smule frygtindgydende at opleve, hvordan viden og kunst kan kombineres. Men det gøre os klogere, og I kan godt glæde jer til selv at opleve det.

Udstillingen åbner for publikum fredag den 2. februar.