22. november 2017

DISSEKTION: Ny podcast-serie fra Statens Naturhistoriske Museum

LYT MED

I Statens Naturhistoriske Museums nye podcast-serie DISSEKTION kommer lytterne med konservatorens kniv helt ind under huden på dyret, hvor der åbnes op for vores viden, holdninger og følelser for det enkelte dyr. I centrum for hver udsendelse står selve dissektionen af et dyr fra den danske natur, hvor vi følger konservatorens arbejde fra start til slut. Parallelt vil dele af dyrets natur- og kulturhistorie udfolde sig gennem fortællinger og reportage.

Gråhaj klar til dissektion. Foto: Birgitte Rubæk.

Gråhaj klar til dissektion. Foto: Birgitte Rubæk, Statens Naturhistoriske Museum.

- Hvis jeg sætter min hånd på dens snude og kører ned mod halen, så går det rigtigt fint. Det er lidt som at røre ved en læderjakke. Men hvis jeg derimod kører min hånd fra halen og op mod snuden, så er det lige før, mine handske ikke kommer med. Det er som at røre ved sandpapir med kornstørrelse 50. Det er fordi, hajen i stedet for skæl har hudtænder. Det er tænder, som ligner de tænder, den har i munden. De er bare meget, meget små og sidder i huden, siger konservator Abdi Hedayat fra Statens Naturhistoriske Museum i første afsnit af podcastserien DISSEKTION, der har gråhajen under kniven.  

Videnskabelige dissektioner har altid fascineret os mennesker. Fra de klassiske anatomiske teatre til den moderne naturformidling. Og det er altid et stort tilløbsstykke, når Statens Naturhistoriske Museum ved særlige lejligheder åbner dørene til konservatorens værksted til live-dissektioner, hvor et dyr gøres klar til museets videnskabelige samlinger, til formidling og til udstillinger.

Svanevinge. Foto: Birgitte Rubæk, Statens Naturhistoriske Museum.

Svanevinge. Foto: Birgitte Rubæk, Statens Naturhistoriske Museum.

- Her ser vi gæster i alle aldre blive fascineret af det drama, der udspiller sig foran dem, når f.eks. en ulv eller hval dissekeres. Lugten, synet og lyden, når dyret skæres op, medfører altid ”føj”-reaktioner, men de erstattes hurtigt af spørgsmål og en lyst til at vide mere. For det er virkelig spændende og lærerigt at se et dyr blive dissekeret, siger formidlingschef Pernille Hjort fra Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:

- Og det er præcis den viden og fascination, vi ønsker at formidle via vores nye podcast-serien. Det er formidling af Danmarks natur og dyrearter på en velkendt og alligevel helt ny måde, fordi dissektionen her ikke er visuel, men skal opleves med ørene.

#1: Gråhajen

Første afsnit af DISSEKTION handler om gråhajen. Kom med ind i dyret og i naturhistorierne om hajens tænder – i huden og i dødens gab –  om hajernes evolution og om hvordan en hajdissektion i 1600-tallet skabte grundlaget for den geologiske videnskab.

I dag, onsdag 22. november, lanceres 2. afsnit af DISSEKTION, hvor den danske nationalfugl, svanen, er under kniven.

And stay tuned, der er flere podcasts på vej.

Læs mere på www.snm.ku.dk/podcast

Støttet af