19. september 2016

Gigantisk puslespil: Færdigskeletteret finhval skal samles

SMUGKIG

Zoologisk Museum har netop modtaget en færdigskeletteret udgave af den 17 meter lange finhval, som strandede ved Blokhus den 23. februar 2016. Finhvalens mange knogler skal nu samles, før skelettet skal fragtes videre til Nordsøen Oceanarium, hvor det i første omgang skal udstilles. Inden da kan alle nysgerrige sjæle dog nå at få et smugkig på det gigantiske puslespil, når Zoologisk Museum helt ekstraordinært åbner op for konservatorens værksted hen over weekenden fra 30. september til 2. oktober 2016.

Det bliver et arbejdende værksted, publikum kan opleve, når Zoologisk Museum lukker op for konservatorens normalt lukkede gemakker.

Konservator Abdi Hedayat omgivet af hvalknogler i sit værksted på Zoologisk Museum. Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum.

- Lige nu ligger der gigantiske knogler over alt i museets atelier. Vi har at gøre med et kranium, der er fire meter langt, ribbenene er to meter høje og de største hvirvler skal man være to mand om at bære. Det er et puslespil med ca. 200 meget store brikker, publikum kan opleve, der skal samles til et sammenhængende skelet, som tilmed også skal kunne transporteres tværs over landet, siger Abdi Hedayat, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum hører under, og tilføjer:

- Jeg glæder mig utrolig meget. Det er altid sjovt at tage publikum med bag kulisserne, hvor de får en anderledes oplevelse end ved et almindeligt museumsbesøg. Det bliver lidt af et puslespil.

Mobil vandreudstilling

Interessen for finhvalen var stor tilbage i februar måned. Ikke alene i kraft af de mange tusinde mennesker, der var forbi for at se hvalen på stranden, men også fordi flere lokale institutioner i Nordjylland udtrykte ønske om at udstille den. Løsningen er blevet en mobil vandreudstilling i to containere.

Hval-puslespillet ankommer til konservatorens værksted på Zoologisk Museum, hvor knoglerne skal samles til et helt skelet. Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum.

I første omgang skal skelettet udstilles i Nordsøen Oceanarium, senere skal den rejse rundt i Jammerbugt Kommune.

- Vi er virkelig begejstret for samarbejdet med Nordsøen Oceanarium og Jammerbugt Kommune, der gjorde det muligt at bevare hvalen og få den udstillet i Nordjylland, så den kommer lokale og turister til gode, siger Morten Tange Olsen, der er kurator for havpattedyr på Statens Naturhistoriske Museum.

Men før finhvalen når til Nordjylland, kan den opleves som et gigantisk puslespil i konservatorens værksted på Zoologisk Museum i København den 30. september samt 1. og 2. oktober 2016.

Følg eventen via Facebook...