13. maj 2016

Professor Nathan Sanders modtager millionbevilling fra Carlsbergfondet

Ny forskning

Carlsbergfondet har uddelt en ”Semper Ardens” forskningsbevilling på 5.634.564 kr til projektet ”WARM: Warming And Removal in Mountains to predict the future of biodiversity and ecosystem responses”.

Klimaforandringer, drevet af udledningen af ​​drivhusgasser, forventes at øge den gennemsnitlige globale overfladetemperatur 2-4 °C inden 2090. Påvirkningen af opvarmningen er særligt udtalt i bjergsystemer, hvor meget af vores drikkevand kommer fra, hvor mere end en milliard mennesker bor, og hvor størstedelen af vores landbaserede biodiversitet findes.

Nathan Sanders projekt vil opbygge et internationalt netværk af globalt replikerede forsøg i bjergområder i hele verden. Det skal hjælpe med at forstå sammenhængen mellem biodiversitet, klimaforandringer og de tjenester, som den biologiske mangfoldighed leverer for mennesker.

Professor Nathan Sanders has been awarded a 5,6 mio research grant from the Carlsberg Foundation

- Jeg har brugt hele mit liv på at vandre op og ned ad bjerge, og forsøge at forstå den biologiske mangfoldighed, der er findes der. Med denne utrolige støtte fra Carlsberg, vil vi nu forsøge at forudsige, hvordan klimaforandringerne vil påvirke biodiversiteten, siger Nathan Sanders, professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Statens Naturhistoriske Museum.

I forskellige bjergområder verden over vil projektet opvarme plantesamfund med ca. to grader celcius ved hjælp af særlige varmekamre, og fjerne dominerende plantearter. Det sker både i højt- og lavtliggende områder for at fastlægge, om virkninger af opvarmningen og tab af arter er mere alvorlig i bjerge end i lavlandet.

- Professor Nathan Sanders’ visionære projekt vil med et verdensomspændende netværk af 10 bjerglokationer afdække påvirkningen fra globale klimaændringer på biodiversitet og økosystemer. Projektet vil dermed bidrage med modeller, der kan forudsige klimaændringernes indflydelse på kulstofkredløbet og biodiversitet”, siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i en pressemeddelelse på fondets hjemmeside

Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet har en lang tradition for forskning i bjergegne over hele verden, men hidtil har ingen udforsket, hverken på museet eller andre steder, hvordan et skiftende klima påvirker sammenhængen mellem biodiversitet og økosystemfunktion i bjergene.