4. februar 2016

Kraftig ildkugle brækket i stykker over Danmark

NYT FRA RUMMET

En kraftig ildkugle blev observeret over Danmark sidst på eftermiddagen onsdag (d. 3. februar, 2016). Det kan ikke afvises, at nogle af stykkerne har overlevet turen ned, og vi vil derfor gerne høre fra folk, der har set ildkuglen.

Et billede fra sidst der var en ildkugle over Danmark.

Et billede fra sidst der var en ildkugle over Danmark.

En kraftig ildkugle blev i går set passere hen over Jylland sidst på eftermiddagen. Trods den lyse himmel blev fænomenet set af rigtig mange på vej hjem fra arbejde. Mange fortæller, at de så ildkuglen fragmentere i flere stykker på vej mod Jorden. Det kan ikke afvises, at nogle af stykkerne har overlevet turen ned, og vi vil derfor gerne høre fra folk, der har set ildkuglen. Vi er specielt interesserede i at høre fra øjenvidner, der mener at have hørt overlydsbrag i minutterne efter, ildkuglen blev set.

Vi er også meget interesserede i at høre fra øjenvidner, der kan fortælle os, hvilken bane ildkuglen havde på sin vej over himlen. Dem der har stået lige under ildkuglen, vil have set den passerede lige over sig og fortsætte lodret ned mod horisonten. Den slags observationer er derfor gode til at fastlægge ildkuglens bane.

Observationer søges

Gode observationer af banen og oplysninger om hvor man evt. har hørt overlydsbrag, kan måske gøre det muligt at finde frem til det område, hvor der kunne være faldet meteoritter ned. Normalt vil den slags meget kraftige ildkugler også fanges på et antal kameraer, der holder øje med nattehimlen – men på grund af den lyse himmel har det desværre ikke været muligt at bruge optagelserne. Vi er derfor helt afhængige af gode øjenvidneberetninger.

Observationer kan indtastes på www.ildkugle.dk

Har du fundet en meteorit?

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et billede af den og sende det til professor Martin Bizzarro fra Statens Naturhistoriske Museum på bizzarro@snm.ku.dk. Husk at skrive et telefonnummer i mailen, så vi kan kontakte dig.

Observationer fra det sydligste Jylland søges

Opdatering 5. februar 2016 Det er nu indkommet et par hundrede observationer af ildkuglen via ildkugle.dk. Vi er meget taknemmelige for de mange gode observationer, som har gjort det muligt at give et bud på ildkuglens bane, selv om vi ikke kan se den på vores kameraer.

Ildkuglen ser ud til at have passeret fra øst ind over København og er fortsat på en VSV bane med kurs mod det sydligste Jylland. Det er muligt, at den er fortsat ud over kysten, og så er der selvsagt ikke muligheder for at finde meteoritter. Det kan dog også tænkes, at den er faldet et sted nord for grænsen.

Vi er meget interesserede i øjenvidneberetninger fra det allersydligste Jylland. Hvis man har set ildkuglen fra Sønderjylland, vil vi meget gerne vide, om man så den passere hen over hovedet eller alternativt, at den havde kurs ned mod jorden øst for observationsstedet.

Vi er også stadig meget interesserede i at høre om observationer af overlydsbrag i Sønderjylland.