12. oktober 2016

Opdagelse: Fire nye lyserøde drage-tusindben

NYE ARTER

Vi mennesker deler Jorden med et ukendt antal dyre- og plantearter. Forskning anslår, at det samlede antal er et sted mellem 8 og 100 mio. arter. Men ingen ved det, og i dag er kun ca. to mio. arter beskrevet og navngivet, så opgaven med at opdage og beskrive de resterende er enorm. Nu føjer professor og tusindbenekspert Henrik Enghoff og kollegaen Ruttapon Srisonchai fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet yderligere fire farverige arter til listen. En kvartet af lyserøde drage-tusindben fra Thailand, der trods deres pangfarver aldrig tidligere er blevet spottet af videnskaben.

Et eksemplar af drage-tusindbenet Desmoxytes breviverpa. Foto: R. Sriconchai.

Et eksemplar af drage-tusindbenet Desmoxytes breviverpa. Foto: R. Sriconchai.

Drage-tusindben, der hører til slægten Desmoxytes, er nogle af de mest farvestrålende tusindben i verden, og det er ikke første gang, at professor Henrik Enghoff har en ”lyserød drage” under luppen. I 2007 beskrev han ”The shocking pink dragon millipede”, som med sin skrigende lyserøde farve opnåede international berømmelse og endte på top 10-listen over nye arter det år. Nu får ”The shocking pink” alvorlig konkurrence i form af hele fire nye arter af drage-tusindben, der er beskrevet af ph.d.-studerende Ruttapon Sriconchai i samarbejde med Henrik Enghoff.

- Man skulle måske tro, at for så iøjnefaldende dyr er det et særsyn at opdage nye arter. Men det er det egentlig ikke. Faktisk er det her blot de første fire af over tyve nye arter af lyserøde drage-tusindben, som vi har opdaget for nylig, siger Henrik Enghoff og tilføjer:

Et eksemplar af drage-tusindbenet Desmoxytes des. Foto: R. Sriconchai.

Et eksemplar af drage-tusindbenet Desmoxytes des. Foto: R. Sriconchai.

- En sådan antagelse skyldes nok, at de færreste gør sig nok begreb om, hvor lidt vi egentlig ved om Jordens mangfoldighed af arter. Men der er rigtig mange arter derude, vi endnu ikke kender. Og vi har travlt, for vi risikerer, at de uddør og forsvinder, før vi får dem beskrevet.

Artiklen om de fire nye drage-tusindben er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift ZOOTAXA.