18. august 2015

Ildkugle over Jylland

NYT FRA RUMMET

En kraftig ildkugle blev observeret over Danmark 00:35 tirsdag morgen (d. 18. august, 2015). Ildkuglen er formentlig brændt op i atmosfæren – men vi kan ikke helt udelukke meteoritfald i et område midt mellem Viborg og Randers.

Et billede fra et videokamera i Aalborg, der fangede ildkuglen.

Et billede fra et videokamera i Aalborg, der fangede ildkuglen. Foto: Anton Norup Sørensen, Niels Bohr Institutet.

Flere øjenvidner har set en meget kraftig ildkugle over Danmark natten mellem mandag d. 17/8 og tirsdag d. 18/8 2015. Ildkuglen blev også fanget af seks kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald.

Muligt meteoritfald

Analyser af de seks videoer viser, at ildkuglen bevægede sig næsten lodret nedad med en hastighed omkring 18 km/s. Den slukkede i over 30 km højde, og specielt det sidste tyder på, at den er brændt totalt op i atmosfæren. Analysen viser, at der ikke er tale om et stjerneskud fra meteorsværmen Persiderne, som der ellers har været mange af i de sidste dag.

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009. Dette fund blev netop gjort på baggrund af beretninger om overlydsbrag.

Har du fundet en meteorit?

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et billede af den og sende det til lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museum på hh@snm.ku.dk. Husk at skrive et telefonnummer i mailen, så vi kan kontakte dig.

Hvis du så eller hørte ildkuglen, kan du hjælpe os ved at indtaste din observation på www.ildkugle.dk.

Du kan også kontakte lektor og kurator Henning Haack på mail hh@snm.ku.dk eller telefon 35 32 23 67.

Video og analyse

Video og analyse af ildkuglen findes her.