6. juli 2015

Sjælden hvalstranding i Thy

pukkelhval

Det er 110 år siden, en pukkelhval sidst er fundet på de danske kyster. Et hold af forskere og konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, er derfor taget til Thy for at se nærmere på det eksemplar, der fundet på stranden i Thy.

Foto: Joakim Engel, Statens Naturhistoriske Museum

Foto: Joakim Engel, Statens Naturhistoriske Museum

Pukkelhvalen er et sjældent dyr i de danske farvande, og det sker endnu sjældnere, at de strander eller skyller op på strandene. Derfor er et hold af forskere og konservatorer taget til Thy for at skelettere den pukkelhval, der i sidste uge blev fundet i Thy. Hvalen, der er gået i forrådnelse, skæres op på stranden, så kun skelettet er tilbage, derefter fragtes den til København. Her den skal ligge i et 37 grader varmt vandbad i nogle måneder, så skelettet bliver helt rent.

- Pukkelhvaler er sjældne i de danske farvande, og det er endnu sjældnere, vi har mulighed for at få et skelet til museet. Faktisk har vi kun ét eksemplar i forvejen, så det var med stor interessere, vi modtog meldingen om hvalen i Thy, siger adjunkt Morten Tange Olsen, fra Statens Naturhistoriske Museum.

Deform rygsøjle
Hvordan hvalen er død, hvor gammel den var og hvilken sundhedstilstand den var i inden sin død, kan forskerne først sige noget om, når de har undersøgt den nærmere.

- Det, vi kan sige på nuværende tidspunkt, er, at hvalens rygsøjle var deform. De nederste 10-15 hvirvler på rygsøjlen er vokset sammen, og derudover har den en masse udvækster på ryghvirvlerne. Det skal vi have undersøgt nærmere, da det ikke er noget, vi har set tidligere, udtaler Morten Tange Olsen.

Foto: Joakim Engel, Statens Naturhistoriske Museum

Foto: Joakim Engel, Statens Naturhistoriske Museum

Videnskabelig betydning
Hvalen mangler desuden kraniet, hvilket gør, at den er mindre egnet som udstillingsgenstand. Men selv en hovedløs hval kan have stor videnskabelig betydning, og pukkelhvalen bliver da også indlemmet i museets store hvalsamling.

- Et museum er en vidensbank, og alle vores genstande – om det er hvalskeletter, palmeblade eller fossiler – indeholder viden om livets mangfoldighed her på Jorden. Så når vi har mulighed for at få f.eks. et skelet fra en pukkelhval, så svarer det til, at vi sætter en ny bog fyldt med viden ind på hylden i et i forvejen velassorteret bibliotek. Vores bibliotek består bare af isbjørnekranier, slanger i sprit, tørrede planter på herbarieark, meteoritter og grønlandske klippestykker med spor af det ældste liv på Jorden, siger konservator Abdi Hedayat fra Statens Naturhistoriske Museum.

Pukkelhvalen vil kunne ses i konservatorernes værksted på Zoologisk Museum i København i efterårsferien 2015.

Kontakt

Morten Tange Olsen
Adjunkt
Statens Naturhistoriske Museum
Mobil: 42661525
Mail: morten.olsen@snm.ku.dk

Abdi Hedayat
Konservator
Statens Naturhistoriske Museum
Mobil: 28751077
Mail: ahedayat@snm.ku.dk

Rikke Sanderhoff Mørch
Kommunikationschef
Statens Naturhistoriske Museum
Mobil: 30506621
Mail: rsm@snm.ku.dk