Amorphophallus titanum blomstrer igen – Københavns Universitet

SNM > Nyheder > Alle nyheder > Amorphophallus titanum...

30. juni 2014

Amorphophallus titanum blomstrer igen

Blomsterstand

Den gigantiske plante Amorphophallus titanum, der er kendt for sin stank af ådsel og evne til at vokse 8-10 cm. om dagen, blomstrer snart igen i Botanisk Have i København. Det er en lille sensation. Der kan gå op til 15 år mellem blomstring, og det er ”kun” to år siden, planten sidst stod i fuldt flor. Botanisk Have forventer, at Amorphophallus titanum springer ud (og stinker) i dagene omkring den 9. juli.

Amorphophallus titanum målte d. 30. juni 92 cm. i højden og vokser med ca. 10-14 cm. om dagen. Med den fart slår den hurtigt sin egen rekord på 133 cm. fra forrige år. Foto: Rasmus N. Kloster.

Det er den samme Amorphophallus titanum, som blomstrede i 2012, der er på spil igen. Planten kan ses i Botanisk Haves Palmehus (hus 1, Mangrove-/vandplante-huset).

Ekstraordinære åbningstider i Palmehusets hus 1:
8.-11. juli kl. 10-20
12.-13. juli kl. 10-18

Herefter gælder de almindelige åbningstider i Palmehuset:
Hver dag kl. 10-15


Timelapse: Et kamera har fulgt væksten af Armorphophallus titanum fra 1. juli til 16. juli 2014 i Botanisk Haves Palmehus i København. Se blomsterstanden i vækst, flor og forfald i denne timelapse-film, hvor 16 døgn er kogt ned til 1,5 min.

Den stinker

Den gigantiske plante vokser i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som Corpse flower (”ligblomst”), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Svær at dyrke

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.

Følg med

Følg med i plantens udvikling på Botanisk Haves Facebook-side eller Statens Naturhistoriske Museums Facebook-side, og hold dig orienteret via museets nyhedsbrev.