14. maj 2012

Hvaler i Botanisk Have


Foto: Finhvalen fra Vejle i særudstillingen Hvaler i Botanisk Have.
Fotograf:
Jens Astrup

Populær særudstilling genåbner  

UDSTILLINGEN ER LUKKET

HVALSKELETTER. Statens Naturhistoriske Museum huser en af verdens største samlinger af hvalskeletter. Normalt er skeletterne gemt væk i de videnskabelige samlinger, men sidste år valgte museet at udstille en række af de helt store eksemplarer for offentligheden i Maskinhallen i hjørnet af Botanisk Have. I løbet af sommeren blev udstillingen set af over 26.000 gæster. Nu genåbner Hvaler i Botanisk Have, og som noget nyt indgår en række af kunstneren Pernille Kløvedal Helwegs grafiske værker i udstillingen.

Hvaler er imponerende og gådefulde dyr. I årtusinder har de fyldt mennesket med gru, ærefrygt og nysgerrighed. Vi har jaget dem kloden rundt, og vi flokkes om dem, når de strander. Mød nogle af kæmperne fra havets dyb i udstillingen Hvaler i Botanisk Have.

Bliv fascineret af kæmpekraniet fra en blåhval, en kaskelothval og en grønlandshval. Se det enorme hvalhjerte i sprit, der opbevares i en beholder ved siden af et menneskehjerte, og oplev skelettet fra finhvalen, der strandede og døde i Vejle Fjord sommeren 2010.


Kobbertryk af grindehval

Som noget nyt indgår en række af kunstneren Pernille Kløvedal Helwegs grafiske værker i udstillingen.

Pernille Kløvedal Helweg har gennem flere år arbejdet med en kunstform, hun kalder feltgrafik. Ved at fastholde dyrs spor og bevægelser i form af direkte aftryk, der siden bearbejdes kunstnerisk, nærmer hun sig fra sin helt egen vinkel en forståelse af vores medskabninger: dyrene.

Hendes 1:1 kobbertryk af en færøsk grindehval fra 2010 har rejst Norden rundt på kunstmuseer og kan nu for første gang opleves i København i forbindelse med udstillingen Hvaler i Botanisk Have. Her udstilles det sammen med hendes litografi af finhvalen fra Vejle og andre feltgrafiske værker.