12. november 2012

Udryddelsestruet Hawaii-plante blomstrer i Botanisk Have

botanik

Netop nu blomstrer den udryddelsestruede Brighamia insignis i Palmehuset i Botanisk Have. Der er kun få eksemplarer tilbage i den vilde natur på Hawaii, og den natsommerfugl, som oprindeligt bestøvede plantens blomster, er uddød. I Statens Naturhistoriske Museums levende samlinger i Botanisk Have har arten været dyrket siden 1998, og her bestøves blomsterne med mankehåret fra en gnu for at bevare den unikke plante for eftertiden.

Brighamia insignis hører hjemme i klokkeblomstfamilien (Campanulaceae), og denne smukke art var tidligere almindelig udbredt på Hawaii. Her kaldes den lokalt for ´Olulu eller ´Alula, og dens blade har været brugt som folkemedicin til behandling af sår, infektioner og tuberkulose.

Foto: Den udryddelsestruede Brighamia insignis
i trygge hænder hos gartner og biolog Martin
Aarseth-Hansen i Botanisk Haves væksthus.
Fotograf: Leif Bolding.

Artens velduftende blomster har et meget langt kronrør og blev oprindeligt bestøvet af en natsommerfugl med en meget lang snabel. Denne natsværmer er nu uddød, hvilket betyder, at der ikke sker nogen bestøvning og dermed ikke kommer nogen nye frø til opretholdelse af bestandene på de forskellige øer. Derudover er arten blev udkonkurreret af diverse invasive plante- og dyrearter, og de fleste af plantens naturlige voksesteder er forsvundet pga. menneskelig aktivitet. Dette har betydet, at Brighamia insignis i dag kun findes på en enkelt ø, Kaua`i, hvor der er så få som syv individer tilbage.

Bevaring af arten

Foto: I Botanisk Have bestøves Brighamia
insignis
med mankehåret fra en gnu, som
kan nå ned igennem det lange kronrør.
Fotograf: Leif Bolding.

I Statens Naturhistoriske Museums levende samlinger i Botanisk Have har arten været dyrket siden 1998, og her bestøves blomsterne med mankehåret fra en gnu, som kan nå ned igennem det lange kronrør. De mange hundrede frø, som årligt produceres på denne måde, sendes til andre botaniske haver over hele verden, og således er Statens Naturhistoriske Museum med til at bevare denne unikke og smukke art for eftertiden.

Se planten i Palmehuset

Brighamia insignis kan beundres alle ugens dage kl. 10-15 i det store palmehus (hus 3) ved siden af koglepalmerne, hvor den blomstrer nu og helt ind i december måned.