9. august 2011

Loppen hoppede - og det gjorde professoren også

Korsetdyr

Professor Reinhardt Møbjerg Kristensen fra Statens Naturhistoriske Museum har forsket i mikroskopiske korsetdyr i snart 30 år. I 1983 beskrev han som den første i verden dette specielle dyr, der under et mikroskop ligner en tangloppe, men aldrig, aldrig i alle de år har professoren set "loppen" hoppe. Altså lige indtil forleden, da korsetdyret lavede et "gigantisk" hop, netop mens professoren filmede det gennem sit mikroskop.


Video: 
Se korsetdyret hoppe 34 sekunder inde i filmklippet.
 

Korsetdyr er mellem 0,05 - 0,7mm og normalt usynlige for det menneskelige øje, men de folder sig ud som yderst interessante skabninger, når de bliver forstørret 25.000 gange i et elektronmikroskop. Desværre er korsetdyret normalt dødt, når det når frem til glaspladen under mikroskopet.

"Normalt ser man ikke levende korsetdyr, da man under uddrivningen af dyrene fra sand eller skalgrus ferskvandschokker de marine sedimenter", forklarer Reinhardt Mølbjerg Kristensen.

Men på en særlig dag i begyndelsen af maj 2011 var scenen pludselig anderledes. Reinhardt var tilbage på den marinbiologiske station i Roscoff, Frankrig, stedet hvor professorens eventyr med korsetdyret begyndte i 1983. Denne gang var Reinhardt dog i selskab med det stort internationale forskerteam AToL-Tree of Life.Foto: Nanaloricus mysticus, det først beskrevne korsetdyr fra Roscoff, Frankrig - beskrevet af Reinhardt Mølbjerg Kristensen i 1983.

Hoppede ti gange sin egen længde

"Vi var meget forsigtige denne gang, fordi vi skulle bruge RNA til vores molekylære undersøgelser, og RNA nedbrydes hurtigt, når dyrene er døde. Vi ferskvandschokkede derfor korsetdyrene i meget kort tid og puttede dem derefter over i saltvand igen. Her så vi så for første gang nogen sinde, hvordan voksne korsetdyr opfører sig, når de er levende", fortæller Reinhardt Mølbjerg Kristensen og holder en kort pause, mens smilet breder sig, før han fortsætter historien:

"Alle folk på den marinebiologiske station troede, at vi "Tree of Life-folk" var blevet skingrende skøre. Det første, levende korsetdyr, vi så, hoppede rundt i saltkarret som en lille loppe. Hver gang dyret gjorde sig klar til at hoppe, trak det sig ind i sin panseret bagkrop, spændte musklerne i sine børstevedhæng og hoppede så op til ti gange sin egen længde. Og hver gang dyret hoppede, hoppede, råbte og skreg alle. Selv en gråhåret professor som jeg, kunne ikke sidde stille. Vi havde aldrig set noget lignende, og så blev sensationen endda filmet med vores dyre mikroskop, som vi havde fragtet herned i bil helt fra Danmark".

Professoren holder endnu en kort pause, før han smilende og tydeligt tilfreds runder historien af: "Jeg har ventet næsten 30 år på at se det hop - det er bare fantastisk".

Kontakt:


Reinhardt Mølbjerg Kristensen,
professor ved Statens Naturhistoriske Museum

Tlf.: 35 32 11 18
Mail: rmkristensen@snm.ku.dk