14. juli 2011

Kom tæt på asteroiden Vesta

NASAs rumsonde Dawn går den 16. juli i kredsløb om asteroiden Vesta. Vesta er særligt interessant, fordi den er den eneste asteroide, der er opbygget på sam-me måde som Jorden. Det ved forskerne ud fra studier af små meteoritstykker, der menes at komme fra Vesta. Meteoritterne kan i dag ses på Geologisk Museum i København.

Vesta er den næststørste asteroide i Solsystemet med en diameter på 530 km. Jordens diameter er til sammenligning ca. 12.700 km. Asteroiden er kommet i forskernes søgelys, fordi det er en såkaldt opsmeltet asteroide med vulkaner på overfladen og jernkerne i centrum. Nøjagtig som vi kender det fra Jorden.

Der har formentligt været mange af sådanne asteroider, men Vesta er den eneste, der ikke er blevet knust i sammenstød med andre asteroider, og det er endnu en grund til, at forskerne meget gerne vil kigge nærmere på den.

Det er næsten fire år siden, NASA sendte rumsonden Dawn af sted med retning mod Vesta. Den 16. juli går rumsonden så i kredsløb om Vesta, hvor den skal gennemfotografere og analysere overfladen. Ca. hver 20. meteorit, der lander på Jorden, menes at stamme fra Vestas, en række af dem findes i dag på Geologisk Museum i København.

"Håbet er, at Dawn én gang for alle kan slå fast, om vores meteoritter stammer fra Vesta. Hvis vi kan få det bekræftet, vil vi ikke bare forstå meteoritterne bedre, vi vil også bedre kunne forstå Vesta. Og i sidste ende vil det give os en bedre forståelse af dannelsen af vores egen Jord", siger Henning Haack, lektor og kurator på Geologisk Museum i København.

Efter planen skal Dawn flyve i kredsløb om Vesta i et års tid, hvorefter rumsonden skal besøge dværgplaneten Ceres.


Foto: 4.55 mia. år gammel meteorit, som formentlig stammer fra asteroiden Vesta. Meteoritten kan ses på Geologisk Museum, København.