27. juni 2011

Asteroide passerer tæt forbi Jorden

Asteroide passerer tæt forbi Jorden i dag

(mandag den 27. juni)

Asteroiden 2011 MD, der blev opdaget den 22. juni af Linear teleskoperne i New Mexico, vil i dag passere Jorden i en afstand af kun 12.000 km. Asteroiden anslås at have en diameter på mellem 5 og 20 m.

Det sker knap en gang om året, at asteroider af denne forholdsvis beskedne størrelse kommer så tæt på Jorden. Oftest opdages de enten slet ikke eller ses måske først, når de er på vej væk fra Jorden.

Heldigvis blev 2011 MD opdaget flere døgn før passagen, og vi har derfor en chance for at finde ud af, hvad det er, der kom tæt forbi os i dag. Formentlig er der tale om et metal- eller klippestykke, der daterer sig tilbage til Solsystemets oprindelse for 4567 millioner år siden.

2011 MD har en noget usædvanlig bane. Den følger faktisk stort set Jorden i dens bane omkring Solen. Det bliver der dog lavet om på i dag, hvor Jordens tyngdefelt sørger for at slynge asteroiden ind i en ny bane omkring Solen.

Selvom 2011 MD bevæger sig med en hastighed på over 11 km/s, ville den næppe have forårsaget nogen skade, hvis den havde ramt Jorden. Jordens atmosfære er et effektivt skjold mod klippestykker af denne størrelse.

I 2008 blev der faktisk opdaget en asteroide på ca. 5 m i diameter, som 18 timer senere ramte Jorden. Den brækkede i stykker i atmosfæren over Sudan og førte kun til nedfald af godt 10 kg meteoritter i den Nubiske ørken i Sudan.


Andre interessante links:

Sidste nyt om asteroiden: www.spaceweather.com
Animationer af passagen: http://orbit.psi.edu/~tricaric/2011MD.htmlKontakt 

Geologisk Museum,
Statens Naturhistoriske Museum

Lektor og kurator 
Henning Haack
Tlf.: 35 32 23 67
Mail: hh@snm.ku.dk

Eller:

kommunikationsmedarbejder
Martin Bertelsen
Tlf.: 35 32 22 22.
Mail: mlbertelsen@snm.ku.dk