4. maj 2011

Inge Lehmann

 

- KVINDEN SOM OPDAGEDE JORDENS INDRE KERNE
EN KUNSTUDSTILLING PÅ GEOLOGISK MUSEUM 14/5 - 14/8 2011

v./ Kristina Ask, Lisbeth Bank, Nanna Debois Buhl, Jette Ellgaard, Ulrik Heltoft, Henrik Menné, Christian Vind.

Kontoret for undergrundsanliggender har kurateret udstillingen INGE - kvinden som opdagede jordens indre kerne, hvor syv danske samtidskunstnere gæster Geologisk Museum med helt nye værker, der alle tager afsæt i Danmarks ukendte verdensnavn indenfor geofysikken, Inge Lehmann (1888-1993).

Inge Lehmann var en enspænder, der viede sit liv til at aflæse og forstå jordens indre kræfter. Hun studerede hundredvis af jordskælv, arkiverede registreringerne i simple havregrynspakker og lavede sine komplicerede beregninger helt uden en computer. I 1936 fik hun sit videnskabelige gennembrud, da hun udgav sin artiklen P', hvori Lehmann som den første argumenterede for, at jorden har en fast indre kerne.

Inge Lehmanns arbejde med de seismografiske registreringer var præget af både rationel tænkning, præcision og intuition, og hun blev derfor beskrevet som "the master of a black art for which no amount of computerizing is likely to be a complete substitute." Hendes arbejdsmetode var således ganske unik, idet den på samme tid pegede mod det videnskabeligt konkrete og det mere imaginære.

Fredag d. 13. maj 2011, på dagen, hvor Inge Lehmann kunne være fyldt 123 år, åbner kunstudstillingen INGE, der tager afsæt i denne oversete danske kvindes liv og videnskabelige virke. Værkerne, som alle er skabt til denne udstilling, er mere eller mindre abstrakte kunstneriske bearbejdninger af Inge Lehmanns historie, seismologien som videnskab og metode samt undergrunden som fysisk og forestillet fænomen. Værkerne varierer i medier fra større maskinel installation over små skulpturelle objekter, lyd, video, foto til fundet billedmateriale.

I forbindelse med udstillingen afholder Kontoret for undergrundsanliggender en SubSalon lørdag d. 25/6 i auditoriet på Geologisk Museum med oplæg af blandt andet den udstillende kunstner Kristina Ask og professor i Kunsthistorie Jakob Warmberg. Der tilbydes desuden omvisninger i udstillingen d. 29/5 kl. 14.00 og
d. 19/6 kl. 13.00.

Velkommen til fernisering fredag d. 13. maj kl. 17:00 - 20.00.

 


Udstillingen finder sted 14. maj - 14. aug. 2011

med fernisering fredag d. 13. maj kl. 17:00-20:00

Åbningstider efter fernisering:
Tirsdag - fredag kl. 10-13
Lørdag - søndag kl. 13-16

Entré: 40kr.

Sted:
Geologisk Museum,
Øster Voldgade 5-7,
1350 København K.

Kontakt
For yderligere info kontakt venligst Lotte Boesen Toftgaard fra Kontoret for undergrundsanliggender på lotte.toftgaard@gmail.com eller tlf. 30 23 60 43.

Pressebilleder er tilgængelige på www.subterramania.dk.


Baggrund 

Udstillingen er kurateret af Kontoret for undergrundsanliggender - en mobil udstillingsplatform, der siden 2007 har arrangeret udstillinger og events, der omhandler undergrundens fysiske og forestillede rum. Udstillingsplatformen har løbende inviteret kunstnere til at producere værker og performative events i den fysiske undergrund.

Udstillingen INGE er en del af projektet SUBTERRAMANIA, der nu rykker midlertidigt ind på Geologisk Museum for at gøre undergrunden til genstand for en naturvidenskabelig funderet granskning. Nedstigninger på den Storkøbenhavnske Vestvold har ført Kontoret til Seismografen, som i 1926 blev indrettet i en nedlagt kaponiére som en del af den gamle befæstning. Seismografen er tæt knyttet til Inge Lehmann, en af jordskælvsforskningens frontfigurer. Stedet, de seismografiske måle- og tolkningsmetoder samt Lehmanns liv og forskning er et oplagt afsæt for endnu en rejse ned i undergrunden for at afdække en fysisk realitet og skabe fortællinger om jordens imaginære og geofysiske tilstand.

SUBTERRAMANIAS mange nedstigninger suppleres af en række SubSaloner med film og foredrag om undergrunden. For yderligere info se www.subterramania.dk.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg, Knud Højgaards Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck's Fond samt Københavns Billedkunstudvalg.