7. februar 2011

Hajerne indtager Zoologisk Museum i vinterferien

 

Den 2,80 meter lange grønlandshaj, der blev fundet død på stranden ved Skagen sidst i december, og en række af dens artsfæller kan opleves på Zoologisk Museum i vinterferien.

Det er ikke kun i Rødehavet, man kan møde store hajer. For nyligt strandede en næsten tre meter lang grønlandshaj i Danmark. Den indgår nu i de videnskabelige samlinger på Zoologisk Museum og kan opleves af publikum i vinterferien.

"Grønlandshajer er sjældne gæster i vore farvande, og der findes kun oplysninger om ca. 20 tidligere fund eller fangster i Danmark. Grønlandshajen er næst efter brugden den største haj, der træffes i vore farvande, og den er potentielt farlig for mennesker, da den med sine op til 6-8 meter og mere end 1.000 kilo kan tage ganske stort bytte. Selv hajer på størrelse med den danske kan æde hele sæler. Og grønlandshajen er ingen kostforagter. Man har ofte fundet dykkende søfugle, store ådsler, marsvin og skibsaffald i maven på hajerne.

Grønlandshajer lever dog normalt på så dybt vand, at de ikke kommer i nærheden af badegæster, og de er kun talrige i de arktiske dele af Nordatlanten, hvor det ikke er normalt at bade, så man behøver ikke være bekymret", siger Henrik Carl, der er biolog og fiskespecialist på Statens Naturhistoriske Museum.

Ud over grønlandshajen vil en stribe andre hajer fra museets samlinger også blive taget frem, så publikum kan kigge nærmere på dem. Desuden vil der hver dag blive dissekeret pighajer

 

Åbningstider i vinterferien på Zoologisk Museum:

12.-27. februar kl. 10-17

 

Adresse: 

Universitetsparken 15,
2100 København Ø.