5. oktober 2011

Meteorregn lørdag aften

Lørdag aften suser Jorden gennem sten og støv fra kometen 21P/Giacobini-Zinner, og der er en stor chance for, at danskerne kan opleve intens meteorregn på nattehimmelen.

Hvert 6,6 år svinger kometen 21P/Giacobini-Zinner forbi det indre Solsystem. Ved hvert besøg efterlader kometen en tynd stribe af støv og småsten, som over tid har formet sig til en meteor-sværm, som Jorden passerer forbi hvert år i oktober måned.

"De fleste år suser vi lige forbi, og kun et par af meteorerne rammer Jorden", siger Henning Haack, der er lektor og ansvarlig for den danske meteoritsamling på Statens Naturhistoriske Museum, og fortsætter: "Men nogle år rammer vi lige ind i meteor-sværmen, og 2011 ser ud til at blive et sådant år, derfor kan vi forvente at se en masse stjerneskud på nattehimmelen på lørdag".

Prognoserne tyder på, at der kan være op mod 1.000 stjerneskud i timen mellem 21 og 23 lørdag aften. I øjeblikket tyder vejrudsigten på, at der vil være delvist skyfrit over Danmark lørdag aften. Der er derfor gode chancer for at se et enestående festfyrværkeri.

"Vi skal dog ikke forvente at finde en masse meteoritter på jorden søndag morgen. Langt det meste af det materiale, der rammer atmosfæren, vil være is, og det fordamper på vej ned. Faktisk har man aldrig fundet meteoritter i forbindelse med meteorstorme", siger Henning Haack.


Læs mere her:

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/04oct_draconids/


Kontakt:


Lektor og kurator Henning Haack
,
Statens Naturhistoriske Museum.

Tlf.: 35 32 23 67.
Mail: hh@snm.ku.dk