31. januar 2011

Dna-detektiv får EliteForsker-pris

Genetik-professor Eske Willerslev fra Statens Naturhistoriske Museum var en af prismodtagerne, da kronprins Frederik og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen uddelte årets EliteForsker-priser.

Professor Eske Willerslev, 39, var blandt de fem danske forskere, der torsdag den 27. januar 2011 modtog Videnskabsministeriets EliteForsker-pris, der gives til yngre forskere i international topklasse. Prisen blev overrakt af kronprins Frederik og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen på Glyptoteket i København.

Ekse Willerslev er daglig leder af Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum og en af verdens førende forskere inden for evolutionsforskning og dna-analyse, hvad enten det drejer sig om at kreere detaljerede billeder af forhistoriske mennesker, dyr, planter eller opklare fortidens klima. Om EliteForsker-prisen siger han:

"Jeg er ikke kun glad for prisen på egne vegne, men også for mit fagområde som helhed. Dna-forskningen inden for mit felt begyndte i 80'erne og fik stor opmærksomhed i 90'erne. I dag er interessen nærmest eksploderet i takt med nye forskningsresultater. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi i løbet af de næste fem år skal skrive verdenshistorien om på en lang række punkter, fordi vi nu er i stand til at dykke mere præcist ned i fortiden. På den måde kan vi også blive klogere på fremtiden, f.eks. hvad angår klimaforandringerne".

Det foreløbige forskningsmæssige højdepunkt opnåede Eske Willerslev sidste år, da han sammen med sin ph.d.-studerende Morten Rasmussen ud fra en enkelt, 4000 år gammel hårtot første gang nogensinde kortlagde arvematerialet fra et uddødt fortidsmenneske.

Eske Willerslev modtager 1,2 mio. kr. i forbindelse med EliteForsker-prisen, hvoraf 200.000 kr. er en personlig hæderspris, og 1.000.000 kr. skal anvendes til forskningsaktiviteter.