10. juni 2010

Varan opkaldt efter dansk zoolog

Det sker ikke særlig tit at store og bemærkelsesværdige dyr opkaldes efter danske zoologer. Den ære er imidlertid overgået den danske zoolog Jens Bødker Rasmussen, der har fået en filippinsk varan opkaldt efter sig.

Flere gange hver dag året rundt bliver der beskrevet en ny dyreart, som videnskaben lige har opdaget. En svimlende tanke, men i al sin enkelhed et udtryk for, hvor mangfoldigt et liv, der findes på Jorden. Rigtig mange af de nyopdagede dyr er ganske små og knap nok til at få øje på. Men ind imellem finder zoologerne overraskende store dyr, som på en eller anden måde har undgået opmærksomhed - indtil nu.

Det sidste er tilfældet med de store varaner, der lever i Filippinerne. Et tysk forskerhold under ledelse dr. André Koch og professor Wolfgang Böhme ved Zoologisches Forschungsmuseum Alexander Koenig i Bonn, har for nylig kigget nærmere på varanerne i Sydøstasien og opdaget, at der lever nogle arter, som videnskaben ikke tidligere har erkendt. En af de nybeskrevne varan-arter er blevet opkaldt efter den nu afdøde danske zoolog Jens Bødker Rasmussen fra Statens Naturhistoriske Museum. Den nye varan er et stort, flot dyr og kan blive op 1,5 m. lang. Den er indtil videre kun kendt fra en enkelt ø, Tawi-Tawi, som ligger i det område af Filippinerne, der kaldes Sulu-Havet.

Dyrets videnskabelige navn er Varanus rasmusseni, på dansk Rasmussens varan. Jens B. Rasmussen var en meget produktiv forsker og var internationalt førende inden for sit forskningsområde, Afrikas slanger. Han døde i maj 2005 efter kort tids sygdom. Jens B. Rasmussen var en afholdt og respekteret kollega på museet og blandt verdens krybdyr-forskere, hvilket det tyske forskerhold har ønsket at markere, ved at tilegne denne nye art til hans minde. Af samme årsag har Jens B. Rasmussen tidligere fået en lille gekko opkaldt tilbage i 2006.

Den videnskabelige artikel der beskriver Rasmussens varan er trykt i tidsskriftet Zootaxa. Det eksemplar af varanen der danner grundlag for beskrivelsen - det såkaldte typeeksemplar (holotypen) indgår i Statens Naturhistoriske Museums omfattende videnskabelige samling af krybdyr og padder. Det blev indsamlet allerede i 1961 under Noona Dan Ekspedition, ledet af Torben Wolff. Arten kendes fra andre varaner i området på de mindre og flere skæl på kroppen og på den ensartede brunlige farve, uden pletter eller bånd.