20. maj 2010

På ekspedition ned ad Congofloden

Det er ikke sådan at få fat i Jos Kielgast. Normalt går han rundt på gangene i Statens Naturhistoriske Museum, men i disse uger befinder han sig i Den Demokratiske Republik Congo, og med stor præcision opsøger han de mest ufremkommelige steder i den dybeste regnskov. Det er her, i fugt, varme og dyb skygge, at han finder sine yndlingsdyr, frøerne. Da det endelig lykkes at få fat i ham, sker det via en knirkende mobil-forbindelse, mens han sidder i lejren.

"Ja, jeg er *&#@* i Congo... Det er ikke sådan lige at aftale noget som helst, når man er hernede. Og vi har konstant ændret planer. Forleden blev vores ene båd fx konfiskeret af militæret, der skulle bruge den til at undsætte folk længere nede ad floden. Der hersker lidt lovløse forhold med flodpirater."

For bare tre uger siden, anede han ikke, at han skulle af sted til Afrika. Men pludselig blev der en ledig plads på en ambitiøs ekspedition, planlagt af belgiske videnskabsfolk. Jos fik travlt med at købe nye waders (en stor del af tiden tilbringes i flodvand til livet) og pakke sit omfattende grej. Askeskyen fra Island holdt flyene i Bruxelles' lufthavn på jorden i nogle dage, men nu var han endelig nået frem. 

Ekspeditionen tæller over 30 forskere fra vidt forskellige felter, lige fra sprogforskere (der findes omkring 200 sprog og dialekter ned ad floden) over arkæologer og antropologer samt læger, der studerer smitsomme sygdomme, til biologer med forskellige specialer. Blandt andet en guldsmedeekspert, der allerede godt en uge inde i ekspeditionen har indsamlet over 100 forskellige arter.

"Vi har fanget omkring 20 forskellige slanger. Vi har fx en stor gabonhugorm, en sandboa og en vandkobra". Jos indrømmer, at han er lidt forsigtig med de giftigste af slangerne, "men vi har to rigtigt dygtige lokale guider med. Den ene har en ph.d. i frøer, den anden driver to slangefarme og studerer brugen af naturmedicin. Han ved lige, hvordan han skal håndtere dem."

Jos har også fået 20 arter i tasken: "To af dem er virkelig mystiske. Den ene har vi sandsynligvis set før, men den er ikke beskrevet videnskabeligt. Men en af dem er nok helt ukendt." Jos har før været på ekspedition i Den Demokratiske Republik Congo og kender faunaen ret godt. I 2007 fandt han fx hele fire arter af frøer, der var helt ukendte for videnskaben.

"Der så meget at tage fat på, men desværre må jeg tilbringe en hel del af tiden i lejren." Jos har gennem flere år arbejdet med den mystiske svampesygdom Chytridiomycosis, der angriber frøer og tudser over hele kloden. Han tager også blodprøver for at finde virus, og så indsamler han de forsvarsstoffer, som frøerne udskiller gennem huden. Med lidt held kan nogle af dem finde anvendelse i fx medicin. Man kan aldrig vide, hvad man finder. For nogle år siden fandt man fx ud af, at man kan bruge de enzymer, som nogle frøer bruger til at danne skumreder med, til at lave skum, der kan opsamle CO2.

Men det er ikke bare de særeste dyr, man leder efter. Under denne ekspedition tager de også almindelige og velkendte dyr og planter, som med tiden vil komme til at udgøre studiesamlingen på Kisanganis universitet.

Så Jos har travlt: "Nå, jeg må løbe igen. Den båd, der transporterer vores benzin, har været væk i en uge, men jeg har fået plads på en båd, der tager af sted lige straks."

Vil man høre mere om Jos' oplevelser blandt slanger og mystiske frøer, kan man møde op til SNM's foredragsrække Vin & Videnskab her til efteråret, hvor han er en af talerne. Det ved han bare ikke endnu: Vi har ikke kunnet få fat på ham den sidste uges tid.

OBS: alle fotos her på siden har Jos taget under ekspeditionen i 2007. Det er endnu ikke lykkedes at få sendt et nyere foto hjem via satellit.

skrevet af Jørn Madsen/formidlingsafdelingen

Yderligere fotos kan findes her:

https://www.flickr.com/photos/7442727@N04/sets/72157623877287812/

https://www.flickr.com/photos/7442727@N04/sets/72157622169185244/