12. oktober 2010

Årets naturfund indstillet som danekræ

Sommerens udgave af Naturskattejægerne, som Zoologisk Museum stod i spidsen for, blev en kæmpe succes. Børn og voksne blev opfordret til at gå på naturskattejagt i sommerlandskabet, hvorefter de kunne få deres naturfund vurderet af museets eksperter. Mange fine ting var en tur forbi eksperternes øjne og nysgerrige hænder, og specielt én genstand vakte stor begejstring; en forstenet kiselsvamp på størrelse med en fodbold, som eksperterne fortsat grubler over. Der er formentlig tale om en helt ny art, og det flotte naturfund er nu indstillet som danekræ

 

Kiselsvamp

På den sidste torsdag, hvor årets naturjægere kunne besøge eksperterne på Zoologisk Museum og få en naturlig forklaring på deres naturfund, kom Poul Egaa Jensen forbi med et meget stort fossile, han havde fundet i en privat kalkgrav nær Ringsted. Fossilet skabte straks begejstring, men også en hel del underen blandt eksperterne. Der var hurtigt bred enighed om, at det måtte være en forstenet kiselsvamp, men hvilken art, det var, kunne de kloge hoveder ikke blive enige om. Siden denne torsdag har flere eksperter fra Geologisk Museum haft kiselsvampen i hænderne, og det viser sig nu, at der sandsynligvis er tale om en helt ny art. Kiselsvampen skal derfor først beskrives af forskerne, før den får sit eget navn.

"Jeg har været samler i over 40 år, og jeg har mindst ti kasser derhjemme fyldt med fossiler, men kiselsvampen er det fund, jeg er mest stolt over. Det er en fantastisk fritidsinteresse at være samler og altid spændende, når man pludselig står med noget i hånden, der er lige så gammel som dinosaurerne. Og så er der jo også et par sidegevinster ved at samle. Det giver god motion, når man går hen over en mark eller langs en strandbred, og så øger det ens opmærksomhed, så det hele tiden bliver lettere at finde et nyt fossil. I dag kan jeg godt blive overrasket, hvis jeg ikke finder noget i løbet af tyve minutter", fortæller Poul Egaa Jensen.

Poul Egaa Jensens kiselsvamp gjorde det pludselig lidt lettere for Zoologisk Museum at kåre årets naturfund, men det helt store spørgsmål lader fortsat vente på sig. Kiselsvampen er nu indstillet som danekræ, en betegnelse der dækker over jordfundne naturhistoriske genstande fra Danmark af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi, og der vil gå nogle uger endnu, før eksperterne kan træffe den endelige afgørelse. For Zoologisk Museum er arrangementet dog allerede blevet en stor succes.

"Når den almindelige dansker i dag læser eller ser film om naturvidenskab, foregår det oftest eksotiske steder som Egypten, Australien eller Kina, og det kan nemt komme til at virke som om, at der ikke er noget at komme efter i den danske natur. Men det er bestemt ikke tilfældet, det er Poul Egaas fund et fremragende bevis på. Vores arrangement med Naturskattejægerne er dog først og fremmest en anledning til en god aktivitet for voksne og børn, og det er bestemt ikke et krav, at man skal dukke op med et danekræ, før vores eksperter vil se på et naturfund. Vi har i løbet af sommeren fået indleveret en masse fine naturfund, og vi er stolte over, at vi nu har en ny udstilling på museet, som brugerne selv har været med til at skabe", fortæller Peter Gravlund, biolog og ansvarlig for publikumsaktiviteterne på Zoologisk Museum.

Fra i dag og frem til den 30. november kan den store kiselsvamp og alle de andre spændende naturfund fra sommerens udgave af Naturskattejægerne opleves på Zoologisk Museum i København.

Fakta om danekræ
De fleste har hørt om danefæ. Hvis du finder en meget flot stenøkse, så skal den afleveres til Nationalmuseet. Danekræ er den naturhistoriske udgave af danefæ. Alle meteoritter er danekræ, og hvis du finder et sjældent eller meget velbevaret fossil, så er det måske også et danekræ. Det er Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum og Geologisk Museum hører under, der vurderer, om en genstand er så værdifuld, at den skal erklæres som danefæ. Den, der finder et danekræ, vil få udbetalt en godtgørelse, som afhænger den videnskabelige værdi, samt af den omhu, hvormed genstanden er blevet behandlet.

 

Naturskattejægerne vender tilbage i 2011
Zoologisk Museum inviterer også næste år alle nysgerrige og eventyrlystne børn og voksne til at deltage i Danmarks største naturskattejagt.

Læs mere på: http://naturskatte.dk

Eller følg med i debatten på: http://facebook.com/naturskatte

 

Praktisk info
Zoologisk Museum
Universitetsparken 15
2100 København Ø

www.zoologi.snm.ku.dk
Museet har åbent tirsdag-søndag fra 10.00 til 17.00. Mandag lukket.

Yderligere oplysninger, kontakt:
Peter Gravlund, biolog og ansvarlig for publikumsaktiviteterne på Zoologisk Museum. Tlf.: 60 13 23 98. Mail: pgravlund@snm.ku.dk