13. august 2009

700.000 børn og unge skal inspirere museumsprojekt

Alle landets skoler og gymnasier inviteres til at komme med deres bud på Danmarks nye naturhistoriske museum. Det sker via en stor skolekonkurrence, hvor børn og unge bliver bedt om, at komme med ideer, drømme og tanker til det nye store museum, der skal bygges ved Botanisk Have i København.

Hvordan skal museet se ud?

Hvordan skal Danmarks nye nationale naturhistoriske museum se ud? Så enkelt lyder spørgsmålet, når Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet beder mere end 700.000 skolebørn og gymnasieelever om deres ønsker og ideer til et nyt naturhistorisk museum. Konkurrenceinvitationen er netop sendt ud til alle landets skoler og gymnasier, og sidste frist for aflevering af forslag er den 25. september 2009.

Tænk anderledes og nyt

"Børn og unge har ofte en god evne til at tænke anderledes og nyt, og derfor er deres ideer en vigtig brik i udformningen af det nye museum. Børn og unge er både nu og i fremtiden en af vores allervigtigste målgrupper. Ikke bare som besøgende på det nye museum, men også i forhold til at få flere til at interessere sig for uddannelse og forskning i naturvidenskaben, og her er det nye museum et godt sted at starte," siger Sekretariatsleder ved Statens Naturhistoriske Museum, Rikke Sanderhoff Mørch. Skolekonkurrencen indgår som en del af det store visionsarbejde forude for opførelsen af et nyt naturhistorisk museum ved Botanisk Have i hjertet af København.

Mange måder at svare på

Konkurrencen har flere besvarelsesmuligheder. Man kan lave et forslag til, hvordan fremtidens naturhistoriske museum skal se ud. Det kan f.eks. være i form af tegninger, modeller, små film eller fotobøger. Eller man kan skrive en historie om en nat på et naturhistorisk museum, og for de store børn og unge, et essay om den gode museumsoplevelse.

Viden og inspiration

"Invitationen til skolerne om at komme med ideer og være med til at skabe et nyt nationalt flagskib for naturvidenskaben, handler også om at give skolerne en god anledning til at tale om, hvad naturvidenskaben er - fra Darwins evolutionslære til, hvordan klimaet påvirker naturen. For os på museet et det en mulighed for at få inspiration til, hvad eleverne godt kunne tænke sig i det nye museum. Og hvem ved, måske bliver det her den første berøring med naturvidenskaben for kommende forskere og museumsledere?", siger Rikke Sanderhoff Mørch der understreger, at selvom det ny museum fysisk kommer til at ligge i København, så er det alle danskeres museum, hvad hundredvis af årlige skolebesøg fra hele landet er med til at understrege.

Præmien...

Den samlede præmiesum er på i alt 36.000 kroner. Vinderne inviteres ligeledes på en rundvisning i Zoologisk Museum med et besøg i de normalt lukkede samlinger og frokost for hele klassen.

Læs mere om skolekonkurrencen og det samlede museumsprojekt på hjemmesiden: www.nytnaturhistorisk.dk

Yderligere information fås hos sekretariatsleder Rikke Sanderhoff Mørch.