16. juni 2009

DNA-forsker Eske Willerslev fik hæderspris

Eske Willerslev, professor ved Statens Naturhistoriske Museum, har fået Danske Videnskabsjournalisters hæderspris, Geniusprisen. Han fik prisen for sine enestående evner som formidler af forskning i fossilt DNA.

Formanden for Danske Videnskabsjournalister, Michael Laine, lagde i begrundelsen vægt på Eske Willerslevs imponerende række af formidlingssucceser i offentligheden.

Eske Willerslev har både produceret dokumentarfilm, bøger, populærvidenskabelige artikler, udstillet sin forskning og adskillige gange optrådt i den danske presse.

- Han viser, at man sagtens kan være eliteforsker og samtidig formidle sin forskning på en tilgængelig og meget engageret måde. Han er brobygger, der med glæde og entusiasme præsenterer sin forskning for offentligheden, forklarede Michael Laine.

Eske Willerslevs forskningsområde er fossilt DNA. Han har specialiseret sig i at isolere ældgammelt DNA fra fossiler, frossen jord eller grønlandske iskerner. Materialet kan bruges til at skaffe ny viden om fortidens mennesker, dyr og planter.

Frossen jord fra Sibirien viste sig at indeholde DNA-spor af mammutter, steppebisoner og vildheste. I en hule, dybt under ørkenen i den amerikanske stat Oregon, lå fossile rester af afføring fra fortidens indianere. Eske Willerslevs analyser af efterladenskaberne viste sig at rumme flere store overraskelser.

Hans forskerteam kunne fastslå, at indianerne var de første indvandrere i Amerika, at de kom fra Asien og at de indvandrede cirka 1000 år tidligere end man hidtil har antaget.

Eske Willerslev kunne ikke selv være tilstede ved prisoverrækkelsen, men havde sendt en takketale, der blandt andet gav udtryk for, hvor glad og stolt han var over at modtage prisen.

Historikeren Charlotte S. H. Jensen fra Nationalmuseet fik også Geniusprisen for sit arbejde med at formidle historie og arkæologi ud i nye medier som FaceBook og YouTube og ved at være idekvinden bag nye internetsider om historie og formidling.