5. maj 2009

Netop nu

Duftende træ fra Thailands medicinske skatkammer

mammea siamensi 
Træet Mammea siamensis står tæt op til vindeltrappen i palmehuset.  Nærbillede af blomsten

I disse dage er der en skøn duft i den midterste del af det store væksthus. Duften minder meget om kokos, men selve kokospalmen dufter faktisk ikke. Duften kommer overraskende fra et meget højt træ, der står ved den smukke vindeltrappe, og man må bevæge sig højt op ad trappen for at se blomsterne, som sidder øverst i træet. Selv oppe i højderne er blomsterne vanskelige at se, for de er ret små - men de kan lugtes!

Træet med de duftende blomster hedder Mammea siamensis, og planten er så sjælden, at ingen har ulejliget sig med at give træet et dansk navn. Træet kom til haven i 1888, hvor vi modtog en lille plante fra Jardin des Plantes, den botaniske have i Paris. Blomstringen er lidt af en sensation, for så vidt vi ved, er det første gang træet blomstrer her i haven.

Mammea vokser naturligt i Thailand, hvor den kaldes sarapee, og den indgår i naturens medicinske skatkammer. Den er anvendt i den traditionelle medicin, idet den har vist sig at styrke hjertefunktionen, og den har endvidere en hæmmende effekt på svampe, bl.a. Alternaria, den allergifremkaldendende skimmelsvamp der optræder I fugtige boliger.

Fra de velduftende blomster er der ekstraheret 7 forskellige coumariner - det er det stof, der får græs til at dufte af græs, som det kendes fra bl.a. græsarten vellugtende gulaks.

Mammea hører til den samme familie (Hypericaceae) som Perikon, der også er kendt for sine medicinske egenskaber (virkning som lykkepiller).