03. juni 2008

Iris i Botanisk Have

Iris virginica 

Iris virginica sprang ud 1. juni. Den har ikke et navn på dansk. Planten bliver 30-100 cm høj, med svagt buede stængler. Blomsterne sidder 1-4 sammen på samme stængel. Blosterbladene er blå med hvide årer og hvide ved basis. Blomsten har intet 'skæg'. Det er en usædvanlig elegant art, som stammer fra det sydøstlige USA. Planten er oprindeligt navngivet af Linné.

Iris spuria var. sogdiana 
Iris spuria var. sogdiana sprang ud 29. maj. Iris spuria hedder på dansk blå iris, men denne varietet: sogdiana, har smukke, lyse blomster, bestående af relativt smalle blosterblade, der ikke har 'skæg'. Varieteten har ranke stængler.

 

Iris variegata
Iris variegata
  sprang ud den 29. maj. Det er en relativ lav art, kun 20-45 cm høj og forgrenet i stænglens øverste del. Blomsternes hængende blosterblade er bordeaux farvede med gult 'skæg', den basale del er lys med bordeaux farvede årer. De oprette blosterblade er gule. Det er en speciel farvekombination, som sammen med den lave vækst gør planten velegnet til dyrkning i haver. Planten kommer oprindeligt fra sydøst Europa.

 

Iris sanguinea
Iris sanguinea
kaldes på dansk violiris. Den sprang ud 29. maj.  Det er en smuk art, 30-75 cm høj med sædvanligvis ugrenede stængler. Blomsten er blå og har intet 'skæg'. Der findes flere dyrkede varieteter af denne art. Planten har sin naturlige udbredelse i østen: Østlige Sibirien, Korea og Japan.