04. juni 2008

Lille sommerudstilling med fortidens og nutidens fugle

papegøje

For nylig beskrev palæontolog Bent Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum resterne af verdens ældste fossile papegøje fra Moleret i Nordjylland.

I den anledning har museet lavet en lille udstilling om nulevende og uddøde fugle på Zoologisk Museum. Her kan man se et udvalg af farvestrålende nutidige papegøjer, samt deres fantastiske skelet og imponerende næb.

Det originale papegøje-fossil er udstillet på Moler Museet på Mors, men udstillingen viser til gengæld en række andre fuglefossiler fra de 55 millioner år gamle Moler-aflejringer. Fossile skeletter og rester af musefugle, træsejlere og trogoner ligger side om side med skindene af deres nulevende slægtninge.

Blandt dem er den lillebitte hjernekasse af verdens ældst kendte fossile trogon, 'Madsens Nordtrogon' (Septentrogon madseni). Ligesom de andre udstillede fugle hører trogoner i dag til i den tropiske eller subtropiske del af verden. Udstillingen fortæller også hvordan kæmpemæssige vulkanudbrud i Nordatlanten medførte drivhusopvarming på Jorden og hvordan man kan finde askelag fra disse udbrud i Moleret.