21. maj 2008

Iris i Botanisk Have

Iris x neglecta 
Iris x neglecta sprang ud den 15. maj. For Botanisk Have i København er denne iris historisk interessant, fordi den i 1818 blev beskrevet af J. W. Hornemann (1770-1841), som var direktør for Botanisk Have. Der er tale om en krydsning mellem de to iris arter: I.pallida og I.variegata. Den vokser i naturen i Norditalien, Nordvest Jugoslavien og er forvildet mange steder. Blomsten er lys blå og kun godt 6 cm i diameter. 'Skægget' på de ydre blosterblade er klart gult.

Iris spuria ssp. halophila
Iris spuria ssp. halophila  sprang ud den 15.maj. Planten bliver 40-85 cm høj og udvikler 4-8 blomster på hvert blomsterskaft. Arten Iris spuria kaldes på dansk blå iris, og er kendt fra øen Saltholm i Øresund. Denne underart, ssp. halophila, har cremefarvede til dæmpet gule blomster. I naturen vokser den i det sydlige Rumænien og Rusland.

Iris setosa
Iris setosa
kaldes på dansk tue-iris. Den sprang ud den 15.maj. Den bliver 15-90 cm høj, ofte med grenet stængel. På samme blomsterskaft sidder 2-3 hvide blomster, undertiden er der kun en enkelt. Den har et stort udbredelsesområde: nordøstlige Nordamerika, østlige Rusland, Kina, Nordkorea, Japan, Aleuterne Sakhalin til Alaska.

Iris x sambucina
Iris
x sambucina har intet dansk navn. Den sprang ud den 15.maj. I blomsten indgår flere farver: brunlig violet, blåt og hvidt.  'Skægget' på de ydre blosterblade er klart gult. Planten bliver ca. 50 cm høj. Iris x sambucina er en krydsning mellem de to iris arter: I.pallida og I.variegata. Den vokser i naturen i Norditalien og nordvest Jugoslavien og den er forvildet mange steder.

I Botanisk Haves staudebed vokser også en mere lys varietet.

Iris pallida ssp. pallida
Iris pallida
ssp. pallida kaldes på dansk bleg iris. Planten sprang ud 20. maj. Blomsterne er blegt blå med gult 'skæg', duftende og sidder 3 - 6 sammen på hvert blomsterskaft. Planten bliver op til120 cm høj. I naturen vokser bleg iris i vestlige Jugoslavien.

Iris graminea
Iris graminea 
kaldes på dansk græsbladet iris. Det er en meget smuk plante, 20-40 cm høj med saftigt grønne blade. Den sprang ud den 20. maj. Planten udvikler talrige duftende blomster, der sidder enkeltvis eller 2 sammen på det korte blomsterskaft. I blomsten indgår mange farver: violet, blåt, hvidt og gult. I naturen vokser græsbladet iris i det nordøstlige Spanien gennem Centraleuropa til vestlige Rusland, Nord- og Vestkaukasus.