15. maj 2008

Iris i Botanisk Have

 

I løbet af Pinsen sprang flere arter ud næsten samtidigt p.g.a. det varme vejr.

Iris germanica var. germanica 
Iris germanica var. germanica kaldes på dansk haveiris, og er et næsten uundgåeligt indslag i enhver have. Planten er kraftig og bliver 40-90 cm høj. Der dannes 3-5, normalt 4 blomster på hvert blomsterskaft, de er blåviolette med gult 'skæg'. Oprindelsen er ukendt, men det er muligvis oprindeligt en hybrid, som har spredt sig i naturen, især i Østlige Middelhavsområde. Her vokser den på tørre klippeskråninger eller på græssletter.

Iris germanica var. atropurpurea  
Iris germanica var. atropurpurea er en varietet af haveiris med lidt mørkere blomster.

Iris germanica var. florentina 
Iris germanica var. florentina på dansk violrod. Blomsten er hvidlig og meget smuk. Planten dyrkes i hele Sydeuropa men især i Italien. Det er en værdifuld plante, fordi man udvinder parfume fra dens jordstængler. Den findes ofte i gamle haver og i Danmark trives den også fint,  ligesom de øvrige varieteter af haveiris.

Iris longipetala  
Iris longipetala har intet dansk navn, men artsnavnet 'longipetala' betyder egentlig med lange kronblade. Blomstens blosterblade er også lange og smalle, med en fin lys blå farve og violette nerver. Planten bliver 60-90 cm høj og har smalle, stive, grågrønne blade. I naturen vokser arten i kystområder i Californien, og den blev introduceret til dyrkning i haver i 1862.

 
Iris sibirica, sibirisk iris, bliver 60 - 100 cm høj. Denne art er en meget vigtig plante i forbindelse med planteforædling, hvor den ofte indgår i krydsningsprogrammer. Derved er der dannet hybrider med spændende nye blomsterfarver. Arten her er lys blå med mørkere nerver. I naturen har sibirisk iris et stort udbredelsesområde: Central- og Østeuropa, nordlige Balkanregion, Kaukasus og Iran.

Iris x lurida 
Iris x lurida, har intet dansk navn. Det er muligvis en krydsning mellem de to iris-arter,  I. variegata og I. pallida. Planten bliver 45 cm høj. Blomstens farve er lidt 'snavset', de er brunviolette med klart gult 'skæg'.  Planten vokser i naturen i østlige Europa,og blev introduceret til dyrkning i 1758.