11. august 2015

Dansk fund af paddehatformede dyr på årets top 10-liste over nye arter

NYE DYREARTER

Sidste år lykkedes det et hold forskere fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, at få beskrevet og klassificeret to hidtil ukendte paddehatteformede dyr, som blev fundet ved den australske kontinentalskråning tilbage i 1986. Nu er opdagelsen kommet på top 10-listen over årets bedste fund af nye dyrearter. En imponerende bedrift, hvor de paddehatformede skabninger er blevet udvalgt blandt ca. 18.000 nye arter, som blev navngivet i 2014.

Foto: Jørgen Olesen, Statens Naturhistoriske Museum

Foto: Jørgen Olesen, Statens Naturhistoriske Museum

De paddehatteformede dyr er også noget helt særligt. De er blevet klassificeret som to nye arter, der er blevet indplaceret i en ny slægt, Dendrogramma enigmatica og Dendrogramma discoides, i den ny familie Dendrogrammatidae. Dyrene er flercellede og delvist usymmetriske med et tæt lag af gelatinøst materiale mellem et ydre cellelag og et indre, der omgiver tarmen.

Forskerne mener, at der kan være et muligt slægtskabsforhold mellem disse dyr og rækkerne nældedyr (f.eks. vandmænd) og ribbegopler. Forskerne har også konstateret påfaldende lighedstræk mellem Dendrogramma-arterne og nogle livsformer, der uddøde for 600 mio. år siden. Intet er dog helt sikkert, når det kommer til dyrenes slægtsskab.

Foto: Jørgen Olesen, Statens Naturhistoriske Museum

Foto: Jørgen Olesen, Statens Naturhistoriske Museum

Fortsat et mysterium

- En af de ting, der gør Dendrogramma-arterne så interessante, er, at vi fortsat ikke helt ved, hvor de skal placeres på livets træ. Og det mysterium forbliver formentlig uopklaret et stykke tid endnu, for vi kan desværre ikke lave DNA-analyser af de prøver, vi har, da de har været præserveret i formalin, siger Jørgen Olesen, lektor på Statens Naturhistoriske Museum.

Top 10-listen over de bedste og mest interessante dyrearter fra 2014 er udarbejdet af the SUNY College of Environmental Science and Forestry (ESF).

Se den komplette liste her.

Læs den videnskabelige artikel i PLOS ONE her.