25. februar 2013

Danske kunstnere giver Flora Danica nyt liv

Ny udstilling på Statens Naturhistoriske Museum fra 20. marts 2013

kunst og videnskab

Det begyndte med multebær. Siden blev tusindvis af blomster, alger og svampe tegnet og trykt til en storslået bog om Danmarks vilde planter: Flora Danica. I udstillingen Flora Danica viser Statens Naturhistoriske Museum en række af de originale, håndkolorerede kobbertryk side om side med danske kunstneres arbejde med det gamle værk. Kunst og videnskab mødes i en udstilling, hvor bl.a. Tal R, Marianne Grønnow, John Kørner og Peter Holst Henckels værker kan opleves.

Flora Danica er et ægte oplysningsprojekt fra 1700-tallet. Værket var 123 år undervejs og blev til ud fra oplysningstidens ideer om at forbedre menneskets livsvilkår gennem viden om naturen. Projektet blev betalt af Frederik 5., og formålet var at indsamle viden om det danske riges vilde flora for at undersøge, hvad den kunne bruges til i forbindelse med alt fra tekstil- til farveproduktion.

Det begyndte med multebær... (Rubus chamaemorus, Flora Danica tavle I, år 1761).
Klik på fotoet for at se det i stort format.

- Flora Danica er på alle måder fascinerende. Værket har en unik historisk værdi, og man bliver overrasket over skønheden og detaljerigdommen, når man har de ægte tavler foran sig. Der ligger desuden et kæmpe arbejde bag hver eneste tavle med at tegne, kobbertrykke og farvelægge. Nu har de originale kobberplader og trykteknikker fået en renæssance. Vi har lagt dem i hænderne på en række anerkendte danske kunstnere og glæder os utrolig meget til at vise, hvordan Flora Danica har fået nyt liv i deres fortolkninger, siger Hanne Strager, udstillingschef på Statens Naturhistoriske Museum.

Nye grafiske værker

En række danske kunstnere arbejder med originale Flora Danica-tavler og herbarieark. Helt ny original grafik vil blive vist i udstillingen. Foto: Birgitte Rubæk.
Klik på fotoet for at se det i stort format.

I samarbejde med Niels Borch Jensen Værksted for Kobbertryk i København har Statens Naturhistoriske Museum inviteret kunstnere til at arbejde med Flora Danica. Kunstnerne har indarbejdet de oprindelige Flora Danica-raderinger i deres nye grafiske værker på meget forskellig vis. Resultaterne er både koloristiske, konceptuelle, realistiske og ekspressive. Teknikkerne spænder fra traditionelt træsnit, klassisk koldnål og akvatinte til fotogravure.

Niels Borch Jensen og Tal R diskuterer prøvetryk i værkstedet. Foto: Birgitte Rubæk.
Klik på fotoet for at se det i stort format.

- Flora Danica-projektet har været en rejse, hvor vi har været i kontakt med en anden tid. Og samtidig har vi jo gjort det, som vi plejer, nemlig at arbejde med nutidskunstnere. Vi har skabt, hvad jeg tror, bliver et fantastisk smukt værk, siger kobbertrykker Niels Borch Jensen.

- Inden for de sidste otte års tid er kobbertryk blevet mere populært, efter at man i 90’erne udforskede, hvor langt man kunne komme med de nye medier. I dag kan alle printe alt, og du kan fotografere alt med din iPhone. Så giver det mening igen at vende tilbage til håndværket – til hvad man kan kalde en storetå i sandet, siger Tal R, der har samarbejdet med Niels Borch Jensen siden 1997.

Værker fra følgende kunstnere kan opleves i udstillingen:

  • John Kørner
  • Tal R
  • Per Kirkeby
  • Marianne Grønnow
  • Lise Blomberg Andersen
  • Danh Vo
  • Trine Søndergaard og Nicolai Howalt
  • Morten Schelde
  • Erik A. Frandsen
  • Peter Holst Henckel

Udstillingen viser også eksempler på det kostbare stel Flora Danica fra Royal Copenhagen.

Statens Naturhistoriske Museum - en del af Parkmuseerne

Parkmuseerne er et nyt kulturdistrikt skabt i samarbejde mellem Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, Statens Naturhistoriske Museum og Statens Museum for Kunst. Parkmuseerne ligger midt i København blandt smukke grønne områder og rummer tilsammen Danmarks største og ypperste samling af kunst og naturarv.

Parkmuseerne lanceres den 18. marts og i de følgende dage åbner seks koordinerede udstillinger under et fælles tema, blomster, samt med nye fælles aktiviteter og events, som binder arkitektur, museer og de grønne parker og anlæg tættere sammen og skaber endnu flere oplevelser for alle. Udstillingen Flora Danica er en del af denne lancering.

Emner