18. juni 2012

Gigantisk plante blomstrer (og stinker) for første gang i Danmark

BLOMSTERSENSATION. I 2003 fik Botanisk Have, Statens Naturhistoriske Museum, i København foræret en helt særlig plante, Amorphophallus titanum, af Bonns Botaniske Have. Efter ni års venten er planten nu på vej til at blomstre, og det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at få planten i blomst i Danmark. Publikum får nu en enestående mulighed for at følge udviklingen af den enorme blomsterstand, der kan blive op til tre meter høj, og som udvikler en meget karakteristisk ådselslugt, når den blomstrer.

Et tidligere stadie af den særlige plante Amorphophallus titanum i sit rette element i Botanisk Haves Palmehus. De seneste par dage er planten vokset op mod 10 cm. om dagen. Fotograf: Rasmus N. Kloster.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

Planten kan ses i Botanisk Haves Palmehus (hus 1, Mangrove-/vandplante-huset). Palmehuset (hus 1-5) holder ekstraordinært åbent til kl. 22 den 21. juni. I perioden fra den 18. juni til den 27. juni er Palmehuset åbent fra kl. 10-18.

Blomstringen varer kun et par dage og forventes at ske sidst på ugen, men planten vil i dagene før og efter gennemgå en meget fascinerende proces, der også er værd at følge.

Som at få en Oscar

- Jeg fik planten kort tid efter, at jeg begyndte at arbejde i Botanisk Have tilbage i 2003 og har siden plejet den med stor opmærksomhed. Det er en stor overraskelse for mig, at den allerede nu
vil blomstre – som væksthusgartner
svarer det nærmest til at få en Oscar,
siger væksthusgartner Rasmus N. Kloster
fra Botanisk Have.

Den gigantiske plante vokser i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som Corpse flower (”ligblomst”), fordi den angiveligt lugter af råddent kød. Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Film ovenfor: Omkring middagstid d. 21. juni 2012 begyndte Amorphophallus titanum sin fantastiske forvandling og sprang i løbet af ca. 12 timer ud i fuldt flor i Botanisk Haves Palmehus. Time-lapse filmen er sammensat af fotos taget med 4-9 min. mellemrum, hvilket fortæller noget om, hvor hurtigt det går.

Svær at dyrke

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage. I udlandet har blomstringen tiltrukket stor opmærksomhed og mange besøgende.

Følg med her på siden og på Statens Naturhistoriske Museums Facebook-side eller Botanisk Haves Facebook-side, hvor det vil blive annonceret, når planten springer ud i fuldt flor.

Planten Amorphophallus titanum kan ses i Botanisk Haves Palmehus, som også indeholder andre sjældne tropiske og subtropiske planter. Fotograf: Birgitte Rubæk.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.