19. oktober 2012

Ulven er løs - eller er den?

find ulven

Er det en ulv, der er set i Nationalpark Thy, eller er det bare en stor hund? Det spørgsmål vil Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet meget gerne være med til at opklare.

En ulv fotograferet i Finland. Fotograf: Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

   En ulv fotgraferet i Finland. Foto: Mogens Trolle
   (klik på foto for at se det i stor størrelse)

- Hvis vi har en levende ulv i Danmark, er det intet mindre en sensation. Det store top-rovdyr er ikke med sikkerhed set i Danmark siden 1813, så på Statens Naturhistoriske Museum er vi meget spændte på, om det virkelig er en ulv, der er blevet set i Thy. Meget tyder på det, men det endelige bevis får vi først, hvis det lykkes nogen at filme ulven, siger zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:
- Ulvens gang minder ikke om noget andet dyrs, og derfor vil en lille filmsekvens af ulven i bevægelse kunne afgøre sagen.

På Statens Naturhistoriske Museum sidder der nu et hold af eksperter klar til at fastslå, om det er en ulv eller bare en forvokset schæferhund, der er set i det nordjyske.

Interesse for rovdyr

Museet ønsker en bred debat om muligheden for ulve i Danmark – også uden for forskningskredse. Erfaringen fra andre lande viser, at store rovdyr skaber frygt og usikkerhed. Nogle mennesker er unødigt bange for ulve og ønsker den ikke velkommen i Danmark. Museet håber derfor, at folk vil blive positivt interesserede i ulven.

Tidligere tilfælde viser, at der kan gå år, inden man rent faktisk får bekræftet, om der er indvandret store vilde dyr i et område. Det var således offentligheden, der opdagede en lille bestand af den stærkt truede Florida-puma i et sumpområde i den sydlige del af Florida - en bestand, som siden er blevet hjulpet på fode gennem et intensivt plejeprogram.

Ulv fotograferet i Finland. Fotograf: Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

Ulv fotograferet i Finland. Foto: Mogens Trolle
(klik på foto for at se det i stor størrelse)

Gode råd hvis du ser ulven

Nationalpark Thy er på over 244 kvadratkilometer, og mange af områderne er svært tilgængelige. Der skal derfor mere end almindeligt held til, hvis man skal gøre sig håb om at se ulven. Ulven er et sky dyr, der hverken kan eller skal jages frem. Det kræver derfor tålmodighed og mange timers stille observation, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at se ulven.

 

 

- Hvis vi overhovedet er så heldige at få ulven fanget på film, så er det mest sandsynligt, at den kommer fra en person, som tilfældigvis har set den, og vi vil derfor gerne have folk til at holde mobilen klar, siger zoolog Mogens Trolle.

Pas på dyret og naturen

For at beskytte fugle- og dyrelivet gælder der særlige regler for færdsel i Hanstholm Vildtreservat. Museet beder derfor alle om at orientere sig på nationalparkens hjemmeside og om at overholde de retningslinjer, der gælder for området. Museet opfordrer til, at man behandler både dyret og den omkringliggende natur med respekt.

Hvorfor film og ikke fotos?

Der findes hunderacer, som ligner ulve, og det kan være svært at genkende en ulv alene ud fra et foto. Med levende billeder, hvor man kan studere adfærden i detaljer, er det en anden sag. Ulve bevæger sig som regel omkring i en slags trav, hvor hunde ofte vil gå eller sætte i løb. Ulvens trav er så fint, at den afsætter sine spor på noget nær en ret linje. Desuden bevæger ulven sig typisk mere målrettet i landskabet end hunden. Den slags kendetegn fremgår kun af levende billeder.

Se film af en ulv fra Nordamerika og dens karakteristiske gang her ...

Se også baggrundsartiklen fra Videnskab.dk, hvor zoolog Mogens Trolle udtaler sig om ulven i Danmark.

Læs mere på StatensNaturhistoriskeMuseum.dk eller mød eksperterne på museets Facebook-side.

Kontakt

Zoolog Mogens Trolle
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
Mobil: 23 20 11 07

Indsend gerne film til

Biolog og leder af digital produktion & web-tv
Anders Drud Jordan

Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet

Mail: adjordan@snm.ku.dk

Mobil: 51 82 69 82