1. december 2011

Transatlantisk slavehandel

SLAVERI

Den transatlantiske slavehandel repræsenterer et af de mest traumatiske kapitler i verdenshistorien og er bredt anerkendt som en forbrydelse imod menneskeheden. EUROTAST er et nyt forskningsnetværk, som skal samle en hidtil uset stor gruppe af unge forskere for at undersøge historien i den transatlantiske slavehandel og de langsigtede konsekvenser af denne handel. Forskningsprojektet ledes af professor Tom Gilbert fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns UniversitForskningsprojektet skal undersøge den fælles historie, arven og de racemæssige konsekvenser ved slaveri og transatlantisk slavehandel.et.

- Et af de virkelig spændende aspekter ved projektet er den høje grad af samarbejde mellem akademikere i Europa og andre dele af den Atlantiske verden, siger projektleder og professor ved Center for GeoGenetik, Københavns Universitet, Tom Gilbert og fortsætter:

- Vi er meget begejstrede over at have specialister fra Vestafrika og Caribien, da hovedmålet for forskningsnetværket er at undersøge vores fælles historie, arven og de racemæssige konsekvenser ved slaveri og transatlantisk slavehandel.

Projektet er støttet af Marie Curie Actions med 4,3 millioner euro (cirka 32 millioner kroner) og vil finansiere 15 unge forskere, som er fordelt på 10 partnerinstitutioner i syv europæiske lande. Forskerne vil blive udvalgt på baggrund af en bred vifte af discipliner, såsom historie, arkæologi, genetik og antropologi.

Tværfaglig forskning

- Ved at samle eksperter fra disse felter – og især fra felter, der normalt ikke beskæftiger sig med forskning i slavehandel – vil vi generere ny data, som vil bringe helt nye aspekter til vores opfattelse af og viden om, hvordan slavehandlen foregik, og hvordan det påvirkede millioner af menneskers liv, siger Dr. Hannes Schroeder fra Center for GeoGenetik, som er medkoordinator på projektet.

Ved at bruge en kombination af historisk forskning, arkæologi og de nyeste DNA-teknikker, vil forskerne forsøge at give svar på en række store spørgsmål, bl.a. hvor i Afrika de tilfangetagne slaver kom fra..

Forskerne vil bl.a. undersøge, hvor i Afrika de tilfangetagne slaver kom fra.- Dette projekt repræsenterer en milepæl i fremme af tværfaglig forskning, da det muliggør et samarbejde mellem historikere og forskere i jagten på 12,5 millioner afrikanske slavers ophav, siger professor David Eltis fra Emory Universitet (USA) og David Richardsom fra University of Hull (UK), to af historikerne fra forskningsprojektet.

Andre spørgsmål, der skal undersøges i løbet af det fire år lange projekt, handler om slavernes fysiske livskvalitet og den materielle arv, der kommer af slavehandelen i Europa, Vestafrika og Caribien.

Favner et bredt publikum

En vigtig del af EUROTAST er, at forskningen vil blive formidlet til et bredt publikum. Formidlingen vil blandt andet foregå via skoleprojekter, museumsudstillinger og forskellige medieproduktioner. Under ledelse af professor Helen Weinstein, direktør for IPUP (York, England), vil hver af de deltagende forskere blive opfordret til at dokumentere deres forskning og opdagelser gennem podcasts og videodag-bøger.

- Størrelsen på dette projekt er ambitiøs, og det er essentielt, at den viden, vi får, når ud til et bredt publikum og ikke bare stopper i den akademiske verden, siger professor Weinstein og fortsætter:

- Brugen af forskellige medieplatforme vil hjælpe med at nå og engagere et bredt publikum. Samtidig vil vi få produceret noget materiale, som kan bruges på museer og skoler i Europa, Afrika og Caribien. Vi forventer, at disse produktioner vil få en stor effekt på, hvordan der i fremtiden bliver undervist i denne traumatiske episode, og hvordan den forstås.


Kontakt

Professor Tom Gilbert, Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum
Tlf. 23 71 25 19

Dr. Hannes Schroeder, Center for GeoGenetics ved Statens Naturhistoriske Museum
Tlf.: 42 52 36 14 

Emner